Actualitate

Biserica Sfântul Mihail va fi restaurată. Lucrările costă 12 milioane euro

Universitatea Tehnică din Budapesta a început proiectarea restaurării Bisericii romano-catolice Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, una din cele mai vechi biserici gotice din Transilvania, aflată într-o stare avansată de degradare, iar costurile lucrărilor sunt estimate la 11-12 milioane euro.

Profesorul Mezos Tamas, de la Universitatea Tehnică din Budapesta, şef al proiectului de restaurare, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax că, dacă s-ar asigura finanţarea continuă, restaurarea ar putea fi finalizată în trei ani şi jumătate, patru ani. “Ultima oară, biserica a fost restaurată la sfârşitul anilor '50, când a fost înlocuită bolta din cor. Cei aproape 60 de ani care au trecut de atunci şi starea suprafeţelor de piatră susţin oportunitatea intervenţiei. Înainte de începerea proiectării am estimat valoarea lucrărilor necesare de restaurare la 8-9 milioane de euro. În urma cercetărilor, cunoscând starea actuală a clădirii, estimăm că această sumă poate să atingă 11-12 milioane de euro”, a explicat Mezos Tamas.

Potrivit acestuia, proiectul de restaurare nu vizează o intervenţie ţintită, cu un singur scop, ci urmăreşte restaurarea întregii biserici, în ansamblu - interior, exterior, corpul bisericii, turnul şi grădina din jur.


S-ar putea obţine fonduri europene

Conform sursei citate, profesorul a afirmat că “pentru finanţarea lucrărilor ar fi posibil de obţinut sprijinul UE, care asumă conservarea patrimoniului arhitectural european asigurând fondurile necesare, împreună cu o parte proprie de 10-15%, provenind din diverse surse, pentru că este interesul tuturor celor cărora le aparţine acest monument. Mă refer la biserică, la oraşul şi judeţul Cluj, la cele două state, România şi Ungaria, dar şi la guvernele României şi Ungariei”.


Arhitectul Orban Gyorgy, co-proiectant al restaurării Bisericii Sfântul Mihail a afirmat că după partea de relevare de arhitectură, urmează cercetările de specialitate, cele bazate pe ştiinţele naturii şi cele istorice.

Lucrările vor începe în 2014


Proiectarea restaurării va fi gata la sfârşitul acestui an, iar lucrările de restaurare propriu-zise ar putea începe în a doua parte a anului 2014. Specialiştii din Ungaria vor supraveghea şi execuţia lucrărilor de restaurare.

Biserica Sfântul Mihail, monument istoric, a fost construită în două etape, prima între 1316-1390 şi a doua între 1410-1487, în stil gotic, după care au avut loc intervenţii în epoca barocă şi renascentistă.


De-a lungul anilor, biserica a găzduit o serie evenimente istorice, precum botezul fostului rege al Ungariei Matei Corvin, născut la Cluj în 1443, sau ceremoniile de învestire a principilor Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rakoczi, Sigismund Bathory şi Gabriel Bathory.

Etichete: fonduri europene
abonare newsletter