Actualitate

Sfântul Ilie, sărbătorit astăzi de creştini. Peste 120.000 români îi poartă numele

În 20 iulie, în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Ilie, considerat aducător de ploi, făcător de minuni şi protectorul recoltelor.

Sfantul Ilie, sursa foto www.crestin-ortodox.ro Sfantul Ilie, sursa foto www.crestin-ortodox.ro

Ilie este unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, iar în data de 20 iulie este sărbătorită ridicarea sa la cer. Se spune că la nașterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacăra, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți.

În tradiția populară, Sf. Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat. Conform wikipedia.org Oamenii cred că atunci când se întâmpla fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traversează cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti.


Potrivit tradițiilor, de Sfântul Ilie se manâncă, pentru prima dată, roada nouă de mere și de struguri, nuci și alune. Sf. Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de “retezatul stupilor”.

În această zi, peste 120.000 români îşi aniversează ziua numelui, majoritatea fiind bărbaţi. 111.685 persoane poartă nume ca Ilie, Iliuţă şi Lică.
Câţiva români poartă nume mai deosebite, precum Eliade, Ilieş, Iliuş şi un singur Iliev.
15.685 de persoane sunt femei, ce poartă nume ca Ilinca, Eliana şi Ilia.

abonare newsletter