Actualitate

Meşterii populari transilvăneni s-au transformat în oameni de afaceri

166 de meşteşugari din judeţele Cluj şi Bistriţa au finalizat în luna iunie cursuri de competenţe antreprenoriale în „Atelierul de Meşteşuguri”. Între cei 166 de meşteşugari clujeni şi bistriţeni care şi-au desăvârşit luna trecută instruirea antreprenorială se numără artista populară Antal Agota, dublă câştigătoare a concursului de design vestimentar Design Terminal 2013 din Ungaria.

Proiectul, susţinut cu bani europeni, are ca şi scop promovare tradiţiilor locale, dezvoltarea competenţelor antreprenoriale pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale din mediul rural din regiunea Nord-Vest.

În 19 iulie, un sfert dintre absolvenţii cursurilor de antreprenoriat vor începe lucrul în atelierul-pilot din satul Dezmir, atelier specializat în ţesut, podoabe şi pictură de mobilă. Dotarea atelierului, întreţinerea, instrumentele de lucru şi materia primă au fost asigurate prin proiect şi sunt puse gratuit la dispoziţia meşterilor pentru a sprijini efortul lor de a transforma pasiunea pentru meşteşuguri într-o sursă de venit pentru familiile lor.


„Proiectul nostru a început în 2012 cu instruire în ţesătorie manuală, asta înseamnă ţesut la război. În cadrul proiectului meşteşugarii au învăţat cum să-şi promoveze lucrurile pe care ei le fac în atelierile lor.  În momentul de faţă ei au învăţat cum să scrie un plan de afaceri, cum să-şi protejeze marca de artizanat, cum să-şi promoveze produsele. Beneficiile cursanţilor nu se rezumă la îmbogăţirea lor sau la diplomele de calificare dobândite. În perioada august-septembrie ei vor intra în competiţie pentru finanţarea ideilor de afaceri. Astfel, 30 dintre planurile de faceri concepute de meşteşugari vor primi sprijin financiar pentru implementare, câte 6000 de lei pentru fiecare meşter priceput”, a declarat Claudia Tokacs din cadrul fundaţiei World Vision România.

Concomitent, obiectele lucrate de artiştii populari din “Atelierul de meşteşuguri” vor fi făcute cunoscute prin intermediul catalogului online „Târgul de la sat” pe care Fundaţia World Vision România îl va lansa în curând. Cei pasionaţi de arta tradiţională vor avea posibilitatea să cumpere obiectele realizate de meşteri în a doua jumătate a acestui an, când aceştia vor participa la zece expoziţii găzduite de pensiuni rurale din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj.


Elvira Gravriş, în vârstă de 65 de ani, este de lângă Huedin şi lucrează de când se ştie broderie spartă şi costume populare. Este membru fondator al Asociaţiei Meşterilor Populari şi spune că prin acest curs a învăţat să lucreze cu calculatorul pentru a-şi promova creaţiile vestimentare. ”Cu calculatorul merge mai greu, este mai uşor cu costumele populare. La vârsta noastră este destul de greu cu tehnica modernă. Este necesară şi ştim că trebuie dar merge puţin mai greu. Eu lucrez numai manual pe pânză din comerţ. Lucrez de la costume populare de botez până la costume populare pentru adulţi. Până acuma mi-am vândut produsele numai în cadrul târgurilor organizate de muzee şi de centre culturale. Este o muncă care cere multă migală, răbdare şi atenţie. Costurile costumelor sunt între 180 şi 1200 de lei”, spune aceasta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter