Actualitate

ACCIDENTUL de la San Francisco: Piloţii nu au observat că aveau viteza prea mică

Piloţii zborului Asiana 214, care s-a prăbuşit la San Francisco la sfârşitul săptămânii trecute, nu au început să discute despre viteza prea mică a avionului decât în ultimele secunde dinaintea accidentului, au anunţat joi autorităţile americane.

Avionul companiei Asiana Airlines prăbușit pe pista din San Francisco Avionul companiei Asiana Airlines prăbușit pe pista din San Francisco

"Nu există nicio menţionare a vitezei până cu aproximativ nouă secunde înainte de impact", a declarat Deborah Hersman, directoarea agenţiei americane pentru securitatea transporturilor (NTSB), după ascultarea conversaţiilor din interiorul carlingii, înregistrate de cutia neagra.

Primele elemente ale anchetei au stabilit că aeronava, a cărei prăbuşire la aterizare a provocat moartea a două persoane şi rănirea altor 182, avea o viteză prea mică şi o altitudinea prea scăzută în apropierea aeroportului din San Francisco.


Hersman a amintit că piloţii au cerut de două ori - cu trei secunde şi cu o secundă şi jumătate înainte de impact - autorizaţia de a evita aterizarea şi de a lua altitudine. Cele două cereri au fost formulate de piloţi diferiţi, a precizat ea, potrivit Mediafax.

Mai mulţi experţi au subliniat că decizia de a accelera a fost luată mult prea târziu.


Pilotul care se ocupa de aterizare şi care era în curs de calificare pe aeronava Boeing 777 şi copilotul său, instructorul, care era pentru prima dată formator pe un astfel de zbor, nu au folosit aparatele de pilotaj automat. Acestea din urmă nu prezentau nicio anomalie, potrivit NTSB.

Datele furnizate de cutiile negre arată că nu a fost "nicio funcţionare anormală a pilotului automat, a directorului de zbor sau a auto-manetelor", a subliniat Hersman.


 

abonare newsletter