Actualitate

Boc: 1 milion de euro sunt luaţi cu japca de Guvern din buzunarul clujenilor

Noua lege privind taxa de timbru va lăsa bugetul local al municipiului Cluj-Napoca fără 1 milion euro anul viitor şi fără 1,3 milioane lei anul acesta.

Noua Ordonanţă a Guvernului privind taxa de timbru, valabilă de la sfârşitul lunii iunie 2013, prevede ca o parte din banii încasaţi din această taxă vor merge către bugetul naţional şi nu vor mai rămâne toţi la bugetul local cum era până acum. Astfel, bugetul local al municipiului Cluj-Napoca va fi mai sărac anul acesta cu 1,3 milioane lei, iar anul viitor cu 4,5 milioane lei, adică aproximativ 1 milion euro.

“Guvernul Ponta a dat un tun administraţiilor publice locale naţionalizând nişte sume de bani din taxele de timbru judiciar. Prin ultima ordonanţă de Guvern emisă, Guvernul Ponta dă bugetului municipiului Cluj-Napoca un tun de 1 milion euro pe bugetul pe 2014 şi un tun de 1,3 milioane lei pentru restul anului 2013”, a declarat primarul Emil Boc.  


Din 1 iulie, 30% din ce se încasează din taxa de timbru merge la bugetul naţional şi 70% rămâne la bugetul local, iar până acum 100% rămânea la bugetul local. Din 1 ianuarie 2014, bugetul local rămâne cu 55%, iar bugetul central ia 45%. “Bugetul clujenilor va fi văduvit de 1 milion euro începând cu 1 ianuarie 2014 şi cu 1,3 milioane lei începând cu 1 iulie 2013. Sunt bani luaţi cu japca din buzunarele clujenilor şi duşi la Bucureşti fără să li se ia vreo atribuţie suplimentară pe care să nu o mai plătim. Pur şi simplu este sfidată autonomia locală, banii comunităţilor locale, într-un climat de totală dictatură a Guvernului fără consultarea primăriilor, fără a le lua vreo povară din moment ce le iau şi banii”, a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter