Actualitate

Află care vor fi ultimii supravieţuitori ai Terrei

Un grup de cercetător de la mai multe unversităţi britanice au publicat un studiu potrivit căruia că mircrobii care trăiesc în adâncurile Pământului vor fi ultimele organisme care vor trăi pe Terra. Potrivit cercetării, aceste vieţuitoare sunt singurele capabile să supravieţuiască în condiţiile extreme provocate de modificările solare, relatează Mediafax.ro.

Cercetătorii de la universităţile St Andrews, Dundee şi din Edinburgh, din Marea Britanie, autorii acestui studiu, au folosit modele computerizate pentru a previziona modul în care va evolua Pământul pe mai multe miliarde de ani, informează bbc.co.uk.

Ei au stabilit că Soarele va deveni din ce în ce mai fierbinte şi strălucitor, iar microbii vor fi singurele organisme vii care vor putea supravieţui în astfel de condiţii extreme aduse de modificările solare.


Jack O'Malley James, unul dintre autorii acestui studiu, spune că, din cauza modificărilor solare, nivelul de oxigen va scădea până la dispariţie, presiunea atmosferică va urca, la fel şi salinitatea, rezultată din evaporarea oceanelor.

Viitorul Pământului este legat de activitatea Soarelui, iar, în următorul miliard de ani, căldura astrului va deveni din ce în ce mai intensă, iar oceanele vor începe să se evapore, consecinţele gazelor cu efect de seră fiind dezastruoase. Temperatura medie de pe Terra va creşte cu circa 100 de grade Celsius faţă de cea înregistrată în prezent. În combinaţie cu scăderea nivelului de oxigen, toate aceste modificări vor conduce la dispariţia florei şi a animalelor mari.


Ultimii supravieţuitori de pe Terra vor fi microbii extremofili, capabili să trăiască în medii ostile, foarte fierbinţi, aride şi otrăvitoare. Autorii studiului cred că aceste grupuri de microbi se vor concentra în jurul ultimelor surse de apă din adâncime.

De asemenea, cercetătorii spun că viaţa va dispărea cu totul de pe Terra în aproximativ 2,8 miliarde de ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter