Actualitate

Tangouri argentiniene și dansuri cubaneze, vineri la Filarmonică

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/13/concert.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Filarmonica de Stat „Transilvania” va susține vineri, 14 iunie, de la ora 19, în sala de concerte a Colegiului Academic, un concertul susţinut de Orchestra Simfonică alături de cei doi solişti, violonistul Daniel Szász şi Raúl Jaurena la bandoneon, sub bagheta dirijorului spaniol Óliver Díaz.

În programul concertului intitulat sugestiv Muzica celor două Americi, vor fi interpretate tangouri argentiniene, dansuri cubaneze şi americane din repertoriul simfonic universal.


Óliver Díaz este director muzical şi artistic al Orchestrei Simfonice din Gijón. În 2002 Diaz a devenit primul muzician spaniol – şi singurul, până în prezent – căruia i s-a oferit bursa pentru dirijat „Bruno Walter”, studiind astfel la Juilliard School of Music, cu Otto Werner Mueller, Charles Dutoit şi Yuri Temirkanov.

Activ ca solist de concert, recital, şi muzică de cameră, Daniel Szász este concertmaestru la Orchestra Simfonică din Alabama din 1997. Muzician complex, interesat atât de interpretarea repertoriului standard, cât şi a celui mai puţin familiar, Daniel Szász a fost aclamat pentru „sunetul său expresiv, cald şi bogat”, iar interpretările sale au fost primite entuziast atât din partea publicului, cât şi a presei de specialitate.


Maestru al tangoului, Raul Jaurena este unul dintre cei mai importanţi interpreţi la bandoneon. Muzica sa oferă un tribut personal influenţelor Americii de Sud natale, dar şi oraşului care l-a adoptat, New York, combinând rădăcinile tradiţionale ale tangoului cu stilul Tango Nuevo promovat de Piazzolla. De-a lungul timpului, a fost director muzical al unor proiecte scenice şi a colaborat cu artişti de prim rang, ca saxofonistul cubanez Paquito D’Rivera, Yo Yo Ma, Giora Feidman, ansamblul Tango Five. În 1995, a fost nominalizat la premiile Grammy, pentru albumul Tango Bar, iar în 2007 a fost distins cu premiul Latin Grammy pentru cel mai bun album de tango, Te amo Tango.

Prețul unui bilet la concertul de vineri este de 20 de lei, iar elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.


 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter