Actualitate

Orquesta Buena Vista Social Club: „Muzica e viața noastră”

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/12/12-orquesta.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ritmurile fierbinți ale muzicii cubaneze vor răsuna pe scena Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca în 26 iunie, când Orquesta Buena Vista Social Club va concerta pentru prima dată în România în formulă completă, împreună cu Omara Portuondo și Eliades Ochoa.

Artiștii cubanezi, aflați acum în turneu, și-au făcut timp pentru a răspunde câtorva întrebări prin Jesus Aguaje Ramon, șeful orchestrei și interpret la trombon.


– Pentru cei mai mulți muzicieni ai Buena Vista Social Club, aceasta nu este prima vizită în România. Cum au fost experiențele de până acum?

– Pentru noi este întotdeauna o plăcere să ne întoarcem în România. Ultima vizită a fost o experiență extraordinară! Sperăm ca de această dată să avem mai mult timp la dispoziție, să reușim să vizităm câteva locuri din România – e o problemă a turneelor, din păcate programul încărcat ne permite rareori să vizităm pe cât ne-am dori.


– Cum vi se par românii în comparație cu alte popoare latine?

– Ne-au uimit de fiecare dată energia și ritmul românilor. Unii spun că popoarele din această zonă sunt mai „reci” decât cele din climate mai călduroase, dar ne-am bucurat să vedem că românii iubesc muzica latino, iar dansul e parte din viața multora. Pentru noi, acesta e cu adevărat un motiv de bucurie.


– Omara Portuondo și Eliades Ochoa s-au alăturat acestui turneu. Ce înseamnă să cântați împreună?

– Este o bucurie imensă să-i avem pe Omara și Eliades alături de noi. Avem, astfel, ocazia să prezentăm audienței doi „clasici” cubanezi de mare calibru.


– Ce melodii vor auzi cu siguranță spectatorii la concertul din iunie?

– Firește că nu pot lipsi melodii consacrate precum Veinte Años, Chan Chan, El Cuarto de Tula șialtehiturimarca Buena Vista Social Club, darpregătimșicâteva surprize de datămairecentă...Lucrăm la o serie de cântece noi și suntem convinși că le veți aprecia! Au aceleași sonorități  cu repertoriul nostru obișnuit și sunt cântate în stilul muzical tradițional cubanez. Așteptăm să vedem reacția publicului.


– Cum decurge turneul?

– Suntem o mare familie și avem parte de tot felul de întâmplări vesele ori emoționante. Un asemenea episod s-a desfășurat recent, când eram la Rio de Janeiro, Brazilia, și urmăream repetițiile unei școli de samba. Am văzut că toți muzicienii noștri dansau pe ritmul de samba împreună cu femeile și bărbații frumoși de pe scenă și ne-am amintit că avem aceleași origini... A fost un moment emoționant și de neuitat, unul din acele momente care te îndeamnă să-ți scrii memoriile ca să le poți împărtăși cu cât mai multă lume.

– Ce planuri aveți în continuare?

– Turneul 2013 este pe primul plan, dar sperăm să reușim și să finalizăm câteva înregistrări noi și să începem pregătirile unor noi proiecte pentru viitor. Muzica e viața noastră și iubim ceea ce facem.

– Ce face muzica cubaneză atât de specială?

– Muzica noastră este un amestec cu multe rădăcini – muzică africană, versuri în spaniolă, danzones din Franța, diverse alte influențe din cultura latino-americană – toate acestea se suprapun cu solida cultură muzicală pe care cubanezii o primesc încă de tineri.

Concerte de succes în 2007 și 2009

Spectatorii din Transilvania sunt familiarizați cu farmecul și prezența scenică a lui Eliades Ochoa și a muzicienilor din Buena Vista Social Club în urma concertelor de succes susținute în 2007 și 2009, iar acum vor avea ocazia să-i vadă, pentru prima dată, în formulă completă: Eliades Ochoa, Omara Portuondo, Guajiro Mirabal, Jesus Aguaje Ramos, Barbarito Torres și ceilalți 11 instrumentiști din Orquesta Buena Vista Social Club.

Concertul de la Cluj-Napoca este organizat de Diesel Events și va avea loc în 26 iunie, la Sala Sporturilor. Biletele costă între 58 și 198 lei și sunt disponibile la birourile Diesel Club (P-ţa Unirii 10), Polus Center (Diesel Cafe), Iulius Mall (Cărtureşti), în reţeaua Eventim şi on-line, pe www.dieselclub.ro, facebook.com/DieselEventsRo, eventim.ro, bilete.ro, myticket.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter