Actualitate

Totul despre concediul pentru creşterea copilului

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/12/mama si bebe.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Monitorul de Cluj vă prezintă tot ceea ce trebuie să ştiţi despre concediul pre şi post natal şi concediul pentru creşterea copilului. </strong></p>

 


Multe dintre viitoarele mame nu ştiu care le sunt drepturile atunci când este vorba despre concediul pre şi post natal sau concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. În plus, unii părinţi fac confuzie între cele două tipuri de concedii. Există situaţii în care angajatorul nu le prezintă viitoarelor mame toate informaţiile despre aceste concedii astfel încât femeile nu ştiu că au anumite drepturi, potrivit legii, în timpul sarcinii, dar şi după naştere.

Concediul pre şi post natal, obligatoriu doar 42 de zile

Înainte de concediul pentru creşterea copilului, femeia însărcinată are dreptul la un concediu pre şi post natal care însumează 126 de zile. Trebuie ştiut faptul că din totalul de 126 de zile sunt obligatorii doar 42 de zile care se acordă imediat după naştere. Restul de 84 de zile pot să nu fie luate sau pot să fie luate o parte înainte de naştere şi o altă parte după naştere. Teodora Stoica, inspector superior în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Cluj afirmă că zilele de concediu prenatal pot fi solicitate începând cu a 32-a săptămână de sarcină, iar concediul post natal poate fi suspendat, la cererea beneficiarei, din a 43-a zi.


Concediul pentru creşterea copilului, acordat mamei sau tatălui

Părinţii trebuie să ştie că oricare din ei pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului. Teodora Stoica subliniază că acest concediu are durata de 1 sau 2 ani, la alegerea părintelui sau 3 ani dacă copilul este încadrat într-un grad de handicap. Dacă mama sau tata vrea să rămână în concediu doar un an, valoarea indemnizaţiei este de 85% din salariul net şi poate să fie cuprinsă între 600 şi 3.400 lei. Pentru cei care aleg concediul cu durata de doi ani, valoarea indemnizaţiei este tot de 85% din salariul net, dar este cuprinsă doar între 600 şi 1.200 lei.

Condiţii pentru acordarea indemnizaţiei

Persoanele care solicită indemnizaţie pentru creşterea copilului trebuie să fi obţinut venituri în ultimul an anterior naşterii copilului fie din salarii, fie din activităţi independente sau activităţi agricole. Mama sau tatăl copilului primesc indemnizaţie şi dacă în cele 12 luni au fost în şomaj, concediu medical, au beneficiat de pensie de invaliditate, se află în perioada de trei luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată şi începerea unui alt contract de muncă pe durată determinată, sunt studenţi sau doctoranzi.


Actele necesare pentru obţinerea indemnizaţiei

Pentru a beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului, ambii părinţi trebuie să completeze o cerere tip care se depune împreună cu dosarul cu celelalte acte la primăria de care aparţin. Mai este nevoie de o adeverinţă anexa nr.2 de la angajator, actele de identitate ale părinţilor, certificatul de naştere al copilului, certificatul de căsătorie, livretul de familie, adeverinţă eliberată de Casa Judeţeană de Pensii, adeverinţă de venit, eliberată de Finanţe.

abonare newsletter