Actualitate

3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/31/interior spital.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproximativ 3% dintre medici şi între 5 şi 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinaţii fiind Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi ţările scandinave, arată un studiu realizat de Federaţia Europeană a Serviciilor Publice, conform Mediafax.ro.<br /></strong>

Studiu, parte a unui proiect european extins, şi efectele pe care le au aceste realităţi asupra sistemului de sănătate din România, au fost analizate de MediHelp International, furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală şi de Est.

"Studiile arată că 80 la sută dintre tinerii absolvenţi sunt pregătiţi să plece peste hotare. Deoarece salariile din România sunt în jurul sumei de 250-300 euro, iar în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialiştilor români pleacă în alte tări. În aceste condiţii, clinicile şi spitalele din România au tot mai puţini profesionişti care care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacienţii sunt nevoiţi să caute ajutor în afara graniţelor ţării", spune preşedintele MediHelp International, Zahal Levy, citat într-un comunicat de presă.

Cercetările mai arată că fenomenul emigrării personalului medical din România a fost declanşat odată cu aderarea la Uniunea Europeană şi pe fondul crizei economice.

Potrivit realizatorilor studiului, o strategie eficientă pentru această problemă lipseşte, iar măsurile de angajare a forţei de muncă din zonele rurale s-au dovedit neeficiente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter