Actualitate

Statul jos este noul fumat

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/27/office.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Statul îndelungat pe scaun este la fel de periculos pentru sănătate ca fumatul şi poate chiar să ucidă, relevă studii şi cercetători citaţi sâmbătă de cotidianul american Los Angeles Times.</strong>


Dr. Camelia Davtyan, directoarea programului pentru sănătate feminină al UCLA, a explicat că a sta jos pentru perioade mai lungi de timp nu este ceva natural pentru om. James Levine, endocrinolog la Şcoala superioară de medicină Mayo, a mers chiar mai departe, spunând că scaunele pot sfârşi prin a-i ucide pe cei care stau aşezaţi.

Deşi mulţi dintre noi avem ani de experienţă în statul pe scaun, corpul omenesc a fost proiectat pentru mers, care a fost şi practicat de altfel vreme de milenii, însă mult mai puţin în ultima vreme.


Potrivit oamenilor de ştiinţă, în prezent americanii stau jos mai mult de jumătate din timpul pe care îl petrec treji. Or, din păcate, poziţiile în care se stă de regulă pe scaune ori fotolii exercită asupra corpului anumite forţe cu care acesta nu se poate acomoda, iar oricât de confortabil ar părea, statul jos poate duce la o serie întreagă de probleme, de la circulaţie proastă la diferite dureri 'asortate', a notat dr. Davtyan.

Aceasta, pe lângă faptul că, stând jos, organismul arde şi mai puţine calorii: o persoană care lucrează la birou poate să ardă circa 300 de calorii într-o zi de muncă, în timp ce aceeaşi persoană, dacă ar avea o activitate care să presupună efort fizic considerabil, ar putea arde 2300 de calorii pe zi, potrivit lui Levine.


Mai mult, a sta pe scaunul de la birou ore în şir poate creşte şansele de promovare, dar şi pe cele de a face diabet sau boli cardiovasculare şi chiar de deces prematur.

Explicaţia constă în faptul că statul jos nu doar reduce consumul caloriilor, ci suprimă şi producerea enzimei lipoproteinlipază, cu un rol esenţial în transformarea colesterolului 'rău' în colesterol 'bun'.


De asemenea, statul jos poate creşte rezistenţa la insulină, de unde probleme cu metabolizarea zaharurilor. Toate acestea scot în evidenţă din nou asocierea dintre a sta pe scaun şi creşterea riscului de boli de inimă şi diabet.

Ultimele Stiri
abonare newsletter