Actualitate

China va construi un oraş industrial de 5 miliarde de dolari în Belarus

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/27/parc industrial china-belarus.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />China va construi în apropierea capitalei bieloruse Minsk un oraş industrial, cu o suprafaţă de peste 100 de kilometri pătraţi şi suficiente locuinţe pentru 155.000 de persoane, cu scopul de a crea o punte de export către UE şi Rusia pentru companiile chineze.

Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko a alocat suprafaţa necesară, situată în jurul aeroporului internaţional de la Minsk, potrivit unor oficiali bieloruşi şi chinezi, citaţi de Bloomberg.


Parcul industrial gigant va fi situat pe traseul autostrăzii M1, care face legătura între Moscova şi Berlin via Belarus şi Polonia. O linie feroviară de mare viteză va face legătura între centrul oraşului şi aeroport.

Necesităţile de energie ale noului oraş vor fi asigurate de prima centrală nucleară din Belarus, care va fi construită de Rusia până în anul 2018, investiţie estimată la 10 miliarde de dolari.


Prima etapă a construcţiei se va încheia în 2020, iar următoarea fază va dura încă 10 ani.

Lukaşenko, aflat la putere de aproximativ două decenii, apelează astfel la China pentru a revigora economia, cu un PIB de 60 miliarde de dolari. Belarus a avut nevoie în ultimii 4 ani de împrumuturi de urgenţă în valoare de de 6,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional şi Rusia.


China va dobândi astfel acces la un centru de producţie situat la 270 de kilometri de Polonia şi Lituania, state membre UE, în timp ce comerţul cu Rusia şi Kazahstan este scutit de taxe datorită uniunii vamale a celor două ţări cu Belarus.

Totodată, producătorii chinezi vor avea aces la o forţă de muncă bine educată, însă la costuri reduse. Salariul mediu din Belarus este de 560 de dolari pe lună, jumătate faţă de nivelul din Polonia.


"Este un proiect unic. Nimeni nu va mai putea construi în Europa un asemenea parc industrial. Infrastructura este atât de puternică", a declarat pe 17 mai, la televiziunea de stat din Belarus, ambasadorul chinez la Minsk Gong Jianwei.

Lukaşenko a încercat în ultimii ani să-şi consolideze relaţiile cu parteneri din afara fostei Uniuni Sovietice şi să-şi reducă dependenţa de Rusia, după intensificarea sancţiunilor SUA - UE asupra sa şi a altor oficiali bieloruşi după alegerile din 2010, în urma cărora mai mulţi adversari politici au fost închişi.


Regimul de la Minsk a devenit şi mai izolat în ultimii 2 ani, după moartea a doi dintre puţinii susţinători ai săi pe scena mondială, respectiv fostul lider libian Muammar Qaddafi şi a fostului preşedinte al Venezuelei Hugo Chavez.

China, care a încheiat în 2009 cu Belarus un acord de schimb de monedă de 3 miliarde de dolari pentru a întări comerţul dintre cele două ţări, va finanţa oraşul industrial cu împrumuturi cu dobândă scăzută, atât timp cât jumătate din investiţie va fi cheltuită pe materiale, tehnologie şi angajaţi chinezi, potrivit lui Kirill Koroteev, fost ministru de Economie în Belarus, care a fost numit de Lukaşenko responsabil de partea bielorusă a proiectului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter