Actualitate

Aeronava în care se afla premierul ceh s-a defectat în drum spre Moscova

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/27/petr necas premier ceh.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O fisură a apărut în parbrizul aeronavei Airbus A319, la bordul căreia premierul ceh Petr Necas zbura duminică spre Moscova, în momentul în care aeronava trecea prin spaţiul aerian al Belarusului, după cum au relatat duminică agenţia rusă de presă ITAR-TASS şi publicaţia online Lenta.ru.</strong></p>

Potrivit surselor citate, o crăpătură a apărut pe partea exterioară a geamului. Piloţii au decis să reducă altitudinea şi viteza, efectuând pregătirile necesare pentru o aterizare de urgenţă. Până la urmă, nu a fost nevoie de o aterizare de urgenţă. O dezermetizare a cabinei piloţilor şi salonului avionului nu s-a produs. Avionul cu delegaţia guvernamentală cehă a ajuns cu bine în capitala rusă; niciunul din oficiali nu a avut de suferit în urma acestui incident.

În afară de premier, la bordul aeronavei A319 se mai aflau ministrul industriei şi comerţului din Republica Cehă, Martin Kuba, precum şi câteva zeci oameni de afaceri cehi.

Şeful executivului ceh a sosit duminică într-o vizită de patru zile în Rusia, ocazie cu care urmează să se deplaseze la Sankt Petersburg, Soci şi Ekaterinburg.

Aeronavele oficialilor cehi au fost implicate şi înainte într-o serie de incidente. Astfel, în februarie 2011, aeronava Challenger Cl-601 cu înalţi funcţionari ai Ministerului Apărării a efectuat o aterizare de urgenţă lângă Praga din cauza unei defecţiuni intervenite la clapele aripilor. În 2008, avionul care îl ducea la Paris pe Bohuslav Sobotka, preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, a efectuat de asemenea o aterizare de urgenţă din cauza ieşirii din funcţiune a pilotului automat.

Două avioane A319 au fost achiziţionate în 2007 de Cehia pentru deservirea oficialilor guvernamentali. Cel mai probabil, premierul Necas se va întoarce de la Moscova la Praga cu aeronava A319 de rezervă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter