Actualitate

Explozie de donatori de organe în primele luni ale anului

<p><strong>Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV, că România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanţarea trebuie adaptată acestei noi situaţii. </strong></p>

 


Din cauza numărului mare de donatori de organe, s-a ajuns în momentul de faţă ca toţi banii pentru transplant să fie cheltuiţi. „Este o situaţie fericită că s-a ajuns aşa, pentru că a crescut numărul donatorilor. După ce s-a aprobat ordinul prin care s-au nominalizat ordonatorii de transplant la secţiile de terapie intensivă şi s-a ameliorat organizarea pentru recunoaşterea bolnavilor potenţiali donatorilor, am avut o explozie de donatori, ceea ce este un lucru pozitiv. Acum trebuie să adaptăm finanţarea la această explozie, pentru că nimeni nu s-a aşteptat la asta, vă spun sincer”, a declarat Arafat. Secretarul de stat a menţiont că există promisiuni din partea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu despre o creştere a fondurilor pentru transplant, la rectificare pentru a face faţă creşterii numărului de donatori.

Mai mulţi bani, în iulie, la rectificare

Raed Arafat a precizat că din păcate, bugetul Sănătăţii nu poate fi rectificat decât din iulie. „Situaţia în care ne aflăm este total ingrată, pentru că trebuie să se ia decizii pe tratamente, pe anumite alocări de tratamente şi, din păcate, se ajunge la acest lucru, la fel ca în multe ţări, din cauza limitărilor la finanţare a sistemelor sanitare”, a explicat secretarul de stat.


Conform Mediafax, Arafat a dat exemple de situaţii în care banii din sistem sunt, practic, irosiţi. „Găsim materiale cumpărate care stau în stocuri nefolosite. Numai anul trecut a fost aruncată pe apa Sâmbetei o sumă de bani pe medicamente care au expirat. Eu aş zice că este o responsabilitate împărţită, avem o capacitate de control destul de limitată la nivelul sistemului sanitar”, a adăugat Raed Arafat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter