Actualitate

Incidentul terorist din Algeria: Situaţia ostaticilor pe ţări

<p><strong>Douăzeci şi unu de ostatici au fost ucişi în cele patru zile ale crizei provocate de o grupare islamistă la un complex algerian de exploatarea gazelor, care s-a încheiat sâmbătă cu un asalt final al armatei, potrivit unui bilanţ provizoriu prezentat de Ministerul algerian de Interne. </strong></p>

 


Alţi doi angajaţi ai complexului, aflaţi la bordul unui autobuz, un britanic şi un algerian, au fost ucişi într-un atac comis de gruparea islamistă miercuri dimineaţa, înainte de luarea de ostatici.

Forţele algeriene au putut să elibere 685 de angajaţi algerieni şi 107 străini, a anunţat Ministerul de Interne. Treizeci şi doi răpitori au fost ucişi în cursul asaltului, potrivit aceleiaşi surse.


Iată situaţia pe ţări, potrivit unor date provizorii culese, în contextul în care ministerul algerian nu a precizat naţionalitatea ostaticilor morţi:

MAREA BRITANIE: Şase britanici şi o persoană rezidentă în Marea Britanie, în total, sunt moarte sau au fost date dispărute pe platforma algeriană de exploatarea gazelor, a anunţat sâmbătă ministrul britanic de Externe William Hague.


SUA: Departamentul de Stat a confirmat vineri moartea unui cetăţean american, Frederick Buttaccio, în timpul luării de ostatici. Postul NBC dezvăluia vineri seara, un pic mai devreme, că un american a fost ucis, că doi au scăpat nevătămaţi şi că situaţia altor doi americani era necunoscută.

Surse din cadrul grupării islamiste, citate de către Agenţia mauritană Nouakchott de Informaţii (ANI), a anunţat joi că răpitorii au capturat doi americani.


Un francez, un român şi un algerian, morţi în incident

FRANŢA: Ministerul de Externe a anunţat vineri seara moartea unui francez, Yann Desjeux, un fost militar din cadrul forţelor speciale, administrator al unui restaurant în sud-vestul Franţei. Alţi trei francezi, prezenţi în complex, au scăpat cu viaţă.

Ministerul Apărării a anunţat sâmbătă dimineaţa că nu mai există francezi ostatici în Algeria, precizând că au fost eliberaţi.


ALGERIA: Un algerian a murit miercuri în cursul atacului comandoului islamist, chiar înainte de luarea de ostatici, iar 685 de angajaţi algerieni au fost eliberaţi în urma interveţiei armatei, potrivit autorităţilor de la Alger.

ROMÂNIA: Un român a fost ucis şi altul a fost rănit în cursul luării de ostatici, a anunţat Bucureştiul, care precizat anterior că alţi trei cetăţeni români au fost eliberaţi.

Despre zece japonezi nu se ştie nimic, iar cinci norvegieni sunt disparuţi

JAPONIA: Situaţia a cel puţin zece cetăţeni japonezi rămâne necunoscută, în contextul în care 17 salariaţi japonezi se aflau în complex în cursul atacului.

BELGIA: Un purtător de cuvânt al islamiştilor a anunţat joi că trei belgieni au supravieţuit unui raid al aviaţiei algeriene şi se aflau în complex.

NORVEGIA: Cinci cetăţeni norvegieni sunt daţi dispăruţi, potrivit grupului petrolier Statoil, care gestionează platforma de la In Amenas împreună cu grupul britanic British Petroleum (BP) şi algerian Sonatrach. Şaptesprezece membri ai personalului erau prezenţi la momentul luării de ostatici.

34 de filipinezi au fost evacuaţi

FILIPINE: Treizeci şi patru de filipinezi, inclusiv unul rănit, au fost evacuaţi joi de către angajatorul lor, iar alt filipinez a putut să evadeze înaintea intervenţiei forţelor algeriene. Manila a refuzat să confirme informaţii de presă care anunţau doi morţi.

MALAYSIA: Autorităţile au anunţat sâmbătă că nu au nicio informaţie despre doi dintre cetăţenii lor, în timp ce alţi trei se aflau în siguranţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter