Actualitate

Documentarul „Graţian”, la Municipală

<p>Filmul documentar „Graţian”, realizat în 1995 de tânărul regizor Thomas Ciulei, fiul prestigiosului cineast Liviu Ciulei, va rula în această marţi la Casa Municipală de Cultură.</p> <p>Pelicula îl are în centru său pe Graţian Florea, din satul bihorean Izbuc, care, părăsit de familie, trăieşte precum un om al începuturilor timpului, în mijlocul unei păduri. Sătenii din Izbuc spun despre el că este un vârcolac, pentru că nu s-a născut decât după ce moaşa l-ar fi numit „priculici de lup”. Într-o existenţă nefericită, Graţian reuşeşte să găsească un sens vieţii, chiar şi în rolul de vârcolac al satului. Graţian revine în sat în fiecare sâmbătă, pentru a le cere localnicilor să-i mai ofere ceva hrană, pentru încă şapte zile. Cei ce nu îi oferă bucate se lovesc de un rău, de cele mai multe ori oile fiindu-le mâncate de lupi. „Trăind în mijlocul pădurii, la limita dintre genialitate şi nebunie, Graţian încearcă să afle distanţa până la infinit. Regizorul Thomas Ciulei ne prezintă un personaj misterios desprins superstiţiile populare”, a explicat istoricul Ucu Bodiceanu, coordonator de programe la Casa Municipală de Cultură.</p>

Scurtmetrajul „Graţian” a fost distins cu Premiul Criticilor Germani la Festivalul Duisburger Filmweek din 1995 şi cu menţiunea „Joris Ivens” la Zilele Filmului de la Cinema du Reel din Paris (1996). Totodată, filmul a primit şi Premiul oraşului München (1996) şi Premiul pentru interpretare creativă a unui mit (Estonia, 1996).

Thomas Ciulei a urmat studii de cinematografie la Munchen şi la New York. Printre filmele realizate se el numără „Asta e” (2001), distins cu „Măslina de Aur” la Kalamata International Documentary Festival din 2001, Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Belfort din 2001 şi Marele Premiu al Juriului la IBC Amsterdam 2001. De asemenea, Thomas Ciulei a realizat şi filmele „Nebunia capetelor” (1997) şi „Podul de flori” (2008). Printre numeroasele distincţii naţionale conferite lui Thomas Ciulei se numără Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj, la TIFF, Premiul pentru film documentar de lungmetraj al Uniunii Cineaştilor din România şi Premiul „Gopo” pentru cel mai bun film documentar, relatează Agerpres. Thomas Ciulei lucrează şi la un proiect de restaurare a filmului „Pădurea Spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei, proiect început de World Cinema Foundation al lui Martin Scorsese.

Ultimele Stiri
abonare newsletter