Actualitate

Râurile devin portocalii! Fenomen ce uimește oamenii de știință - VIDEO

Imagini spectaculoase, dar îngrijorătoare, surprinse recent dezvăluie un fenomen neobișnuit: râurile devin portocalii.

Topirea permafrostului provoacă un spectacol uimitor: râuri portocalii. Foto: captură Youtube / EyeTech Topirea permafrostului provoacă un spectacol uimitor: râuri portocalii. Foto: captură Youtube / EyeTech

 

 


Râurile din Alaska devin portocalii din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu.

 


Cauza? Topirea permafrostului, solul peren înghețat din regiunile arctice. 

Pe măsură ce se topește, mineralele expuse, precum fierul, se infiltrează în cursurile de apă, dându-le o culoare ruginie vizibilă chiar și din spațiu.


Acest fenomen nu este doar o priveliște uimitoare, ci reprezintă o amenințare reală pentru ecosistemele acvatice, scrie The Guardian.

Râuri portocalii: Fenomen uimitor pune în pericol fauna acvatică din cauza schimbărilor climatice

Aciditatea crescută a apei și metalele dizolvate pun în pericol speciile locale de pești și alte animale sălbatice.


Cercetătorii sunt alarmați de impactul pe termen lung al acestui fenomen, mai ales având în vedere că regiunea arctică se încălzește de două-trei ori mai rapid decât restul planetei.

„Este un impact neașteptat al schimbărilor climatice pe care îl vedem în unele dintre cele mai intacte râuri ale lumii", a declarat un expert.


CITEȘTE ȘI:
Cei mai buni climatologi din lume au făcut o predicție. Anunțul lor nu e optimist

Oamenii de știință lucrează acum cu comunitățile locale pentru a monitoriza fenomenul și a găsi soluții pentru a proteja fauna acvatică.

Oamenii de știință alarmați: râurile devin portocalii din cauza încălzirii globale. Ce impact are acest fenomen?

„Este un impact neprevăzut al schimbărilor climatice pe care îl vedem în unele dintre cele mai intacte râuri din țara noastră", a declarat Brett Poulin, autorul studiului și profesor asistent de toxicologie de mediu la Universitatea California Davis.

Fenomenul a fost observat pentru prima dată în 2018, când cercetătorii au observat aspectul portocaliu al râurilor din nordul lanțului Brooks Range din Alaska.

Cercetătorii de la National Park Service, US Geological Survey și University of California Davis doresc acum să înțeleagă mai bine implicațiile pe termen lung ale modificării „chimiei apei”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România, locul 16 în Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice

Ultimele Stiri
abonare newsletter