Sănătate

Motivul pentru care unii oameni transpiră mai mult și au un miros mai puternic

Vara a sosit, iar odată cu ea și temperaturile ridicate care ne fac să transpirăm mai mult. Dar de ce unii oameni transpiră mai mult și au un miros mai puternic decât alții?

Motivul pentru care unii oameni transpiră mai mult, Foto: pexels.com Motivul pentru care unii oameni transpiră mai mult, Foto: pexels.com

 

 


Un studiu recent al Universității din York a descoperit că stafilococii, un tip de bacterii comune, sunt principalii responsabili pentru cele mai mirositoare substanțe din transpirație.

 


Bacteriile se hrănesc cu nutrienții din glandele situate în zonele axilare și inghinale, producând o substanță chimică numită 3M3SH, care are un miros neplăcut, scrie Focus.

Transpirație puternică? Bacteriile „petrec”

Amestecul cu bacteriile de pe piele duce la apariția mirosului corporal.


„Am descoperit că un număr mic dintre aceste bacterii a fost în măsură să producă o substanță chimică mirositoare (numită 3M3SH) dintr-o moleculă inodoră secretată de glandele de la subraț", spune biologul Gavin Thomas, coautor al studiului publicat în revista eLife

Motivul pentru care unii oameni miros mai urât decât alții este legat de microbiomul axilei, comunitatea de microbi de pe pielea subrațurilor. Persoanele cu un microbiom axilar bogat în stafilococi care posedă proteina specială vor transpira mai urât.


Bacteriile vinovate din spatele transpirației urât mirositoare

Deși mirosurile corporale neplăcute sunt considerate tabu astăzi, unii cercetători cred că ele ar putea juca un rol în atracția sexuală și selecția partenerului. Mirosul ar putea fi un „semnal" - un fel de feromon - care ne ajută să identificăm parteneri compatibili. 

Între timp, industria deodorantelor a cunoscut o creștere semnificativă. Valorează 18 miliarde de dolari, demonstrând importanța pe care o acordăm combaterii mirosului corporal.


 

 

CITEȘTE ȘI:

Beneficiile ceaiului negru asupra organismului. Un elixir pentru sănătate și bucurie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter