Actualitate

Instanţa a rămas în pronunţare pe redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor

Tribunalul Prahova a rămas, joi, în pronunţare în dosarul privind redeschiderea de către DNA a urmăririi penale în speţa care viza modul în care reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova au făcut controale la mai multe pensiuni şi crame din judeţ, printre care şi la Ferma Dacilor.

Instanţa a rămas în pronunţare pe redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor   Foto: ISU Prahova Facebook.com Instanţa a rămas în pronunţare pe redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor Foto: ISU Prahova Facebook.com

 

Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii au amânat luarea unei decizii pentru data de 22 ianuarie, scrie Agerpres.


Dosarul care are ca obiect „confirmare redeschidere urmărire penală”, intimaţi fiind fostul prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, Dumitru Elisei, şi Cristina Chelba, fost inspector de prevenire din cadrul ISU Prahova, a fost înregistrat la Tribunalul Prahova în data de 29 decembrie 2023, la trei zile după incendiul de la Ferma Dacilor soldat cu opt morţi şi doi răniţi.

Solicitantul confirmării de redeschidere a urmăririi penale este DNA Bucureşti, au precizat surse judiciare.


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, declara, la sfârşitul lunii decembrie, că se ştia că la ISU Prahova sunt anumite probleme, motiv pentru care foştii şefi de la această instituţie s-au pensionat în urmă cu doi ani, plecând din serviciu „nu cu voia lor”.

„Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme, motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo", a afirmat Arafat, într-o conferinţă de presă.


 

Suspiciuni încă de acum câțiva ani

Fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi închis ochii la nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.


Colonelul Elisei Tiberiu Dumitru a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

DNA a investigat posibila implicare în mod direct şi în repetate rânduri a colonelului Elisei Tiberiu Dumitru în activitatea subordonaţilor, în sensul că le-ar fi solicitat acestora să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri pe linia securităţii la incendiu.


În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, complexul fiind administrat, prin interpuşi, de Cornel Dinicu, prin firma Ferma Dacilor Production SRL.

Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment, iar în schimb ar fi primit o masă de protocol.

Incendiul devastator izbucnit în data de 26 decembrie 2023 la Ferma Dacilor s-a soldat cu opt persoane decedate - cinci adulţi şi trei copii, precum şi doi răniţi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

Incendiul de la pensiunea din Prahova - Şeful Inspecţiei de Prevenire din ISU Prahova, schimbat din funcţie

Incendiul de la pensiunea din județul Prahova - Obiectivul nu are autorizaţie de securitate la incendiu

UPDATE Incendiu puternic la o pensiune din Prahova. Cinci morți, între care un copil.

Ultimele Stiri
abonare newsletter