Actualitate

Clujul în veșminte albe. Iernile de altădată, în 10 fotografii „de colecție”.

Clujul în haine albe. Într-o serie de 10 fotografii capturate în urmă cu zeci de ani putem să călătorim în timp și să vedem cum erau iernile de altădată în Cluj-Napoca.

Parcul Babeș în 1964/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook Parcul Babeș în 1964/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

 

 


Clujul era acoperit de zăpadă și arăta de vis, lucru care ne-a permis să avem în prezent o sumedenie de fotografii vechi impresionante.

 


Nămeții acopereau străzile, iar totul părea desprins din povești.

Într-una dintre fotografii se prezintă Parcul Babeș în luna martie 1964. Prin nămeți au fost create două poteci, iar pe margini se poate observa zăpada care atinge câțiva centimetri.


Parcul Babeș în 1964/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj-Facebook

Zăpada a fost o bucurie pentru toți, indiferent de vârstă. În altă fotografie au fost surprinse mai multe persoane care se dădeau cu săniile prin actualul cartier Zorilor, zona intersecției de pe starda Observatorului cu Calea Turzii, iar în îndepărtare se poate observa căsuța care se află în prezent în curtea Universității Tehnice.

Fotografia a fost surprinsă în anul 1927.


Cu sania în cartierul Zorilor, 1927/ Foto: Istoria Fotografiei Clujene – Facebook

Perioada anilor 1980 a venit cu ierni extrem de geroase și cu mașini îngropate în nămeți.

Mașini acoperite în zăpadă în Piața Unirii, 1985/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook
Parcul Central, îmbrăcat în haine albe, 1988/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

Ce poate fi mai frumos decât mașini de epocă acoperite de zăpadă și un peisaj desprins din povești.


Piața Unirii în timpul iernii/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

De asemenea, zăpada însemna un prilej pentru a duce covoarele afară și pentru a le spăla cu zăpada proaspătă.

„Curățătorie de covoare” în aer liber/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

Locul preferat de clujeni pentru săniuș a fost zona dealului din Mănăștur de lângă actuala bază sportivă „La terenuri”.

Pe deal, la săniuș/Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

Și în prezent mulți clujeni decid să patineze pe lacul Chios în momentul în care îngheață, în ciuda pericolului. Ceea ce puțini știu este că mai demult s-au organizat competiții de patinaj viteză.

Patinaj viteză pe lacul Chios/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

O fotografie postată pe Facebook de pagina Istoria Fotografiei Clujene ilustrează o discuție între doi vizitii „parcați” cu săniile trase de cai în apropierea Pieței Unirii din centrul orașului. 

Momentul a fost surprins în urmă cu aproape 80 de ani, fotografia amintind de iernile de altădată, cu straturi „zdravene” de zăpadă și ghețuș, numai bun de plimbat cu sania. 

Socializare în Piața Unirii/ Foto: fortepan.hu

Clujenii trebuiau să fie atenți când ieșeau afară. Două fotografii din 1988 în Gara din Cluj-Napoca au susprins o familie care se afla pe peron, iar mama micuțului a alunecat pe gheață.

Atenție la gheață/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

Sărbătorile de iarnă erau pentru cei mici perioada preferată din an deoarece puteau colinda tot orașul.

Colindători sănătoși și veseli, din Câmpia Transilvaniei -1972/ Foto: Amintiri din Vechiul Cluj - Facebook

Fiecare imagine spune o poveste, atrage nostalgie și ne surprinde prin frumusețea ei.

În prezent. Tot județul Cluj, sub cod galben și portocaliu de viscol

Chiar înainte de Crăciun, toată țara se află sub avertizări de cod galben și cod portocaliu de viscol și ninsori, inclusiv întreg județul Cluj.

Avertizarea meteorologică de cod galben are următorul interval de valabilitate: 22 decembrie, ora 12 – 24 decembrie, ora 10.

Specialiștii spun că fenomenele vizate sunt intensificări ale vântului în toată țara, viscol și ninsori moderate cantitativ la munte, ninsori viscolite în Maramureș și Transilvania.

„Începând de vineri (22 decembrie) și până la sfârșitul săptămânii (duminică, 24 decembrie), vântul va avea intensificări în toată țara. La munte vor fi rafale de 90...100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei, al Munteniei și local în Dobrogea, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă viteza vântului va atinge 65...70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55...60 km/h. În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ (25...30 l/mp și peste 40... 50 l/mp în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali), iar vizibilitatea se va reduce semnificativ. Din noaptea de vineri spre sâmbătă (22/23 decembrie) în Maramureș și Transilvania temporar va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă.   Notă: Pe arii restrânse, ninsori slabe viscolite vor fi și în Moldova, în Crișana și în Banat”, transmite ANM. 

Avertizarea de cod portocaliu va fi valabilă în perioada 22 decembrie, ora 18 – 24 decembrie, ora 10, iar fenomenul vizat este viscol puternic în zona montană înaltă (în general la peste 1500 m).

„În zona montantă înaltă (în general la peste 1500m), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110...120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită”, potrivit ANM.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul strat de zăpadă. Se circulă în condiții de iarnă pe Transfăgărășan. Circulația se închide oficial de luni VIDEO

POZA ZILEI. Iernile de altădată de la Cluj. Vizitii între curse, în Piața Unirii, acoperită de zăpadă

abonare newsletter