Actualitate

Peste 100 de clujeni au protestat în centrul Clujului, la Marșul pentru siguranța femeilor. „Vrem servicii sociale integrate fără discriminare!” VIDEO

Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor!” a avut loc la Cluj-Napoca duminică, 22 octombrie, de la ora 15:00. Zeci de oameni s-au adunat la Monumentul Memorandiștilor din centrul orașului.

Marșul pentru siguranța femeilor, în centrul Clujului / Foto 1:  Queer Sisterhood Cluj, Foto 2: monitorulcj.ro Marșul pentru siguranța femeilor, în centrul Clujului / Foto 1: Queer Sisterhood Cluj, Foto 2: monitorulcj.ro

 

 


Marșul pentru siguranța femeilor a fost organizat de Queer Sisterhood Cluj, iar prin acesta, manifestanții cer „servicii sociale la nivel local în urban mic și rural!” Manifestări similare au avut loc simultan în mai multe locuri din România: Cluj, București, Brașov, Timișoara, Baia Mare, Giurgiu, Mizil, Valea Seacă.

„Cerem autorităților locale colaboreze cu autoritățile centrale și împreună să finanțeze servicii pentru victimele violenței domestice și violenței sexuale. Datele IGPR arată că au fost 90174 de intervenții în cazuri de violență domestică și s-au emis 12972 de ordine de protecție provizorii în anul 2022. Cu siguranță anul acesta numărul lor este mai mare. Tragem un semnal de alarmă vis-a-vis de subraportarea masivă a cazurilor de hărțuire și violență sexuală, datorată stigmatului misogin, rasismului și multiplelor obstacole și retraumatizări cu care se confruntă victimele atunci când vor să ceară ajutor sau să facă o plângere. Accesul femeilor la servicii de suport trebuie să fie adaptat contextului traumatic și nevoilor lor, să le facă să se simtă în siguranță și să fie tratate cu demnitate. Ieșim în stradă pentru a cere finanțarea programelor de prevenție și a serviciilor adecvate pentru supraviețuitoarele violenței de gen, finanțare obligatorie conform Legii nr. 217/2003. Vrem servicii sociale integrate fără discriminare”, transmit organizatorii. 


Pancarde de la Marșul pentru siguranța femeilor / Foto: monitorulcj.ro

Hărțuire și bullying în rândul femeilor

Școlile și universitățile rămân în urmă în datoria lor de a preveni și combate situațiile de abuz, hărțuire sexuală și bullying, mai susțin organizatorii, care au prezentat și alte contexte în care femeile nu au siguranță:

„Iar locurile de muncă și spațiile publice sunt spații nesigure pentru femei, în care actele de hărțuire sexuală și discriminare au loc frecvent, la fel ca și mușamalizarea acestor cazuri. Locurile publice din centrele orașelor mici sau mari sunt periculoase, pentru că femeile rome suferă des acte de violență stradală, hărțuire și umilire cu scopul de a li se interzice accesul.


Manifestanți cu pancarde, pe Bulevardul Eroilor / Foto: monitorulcj.ro

Cyberbullying-ul și pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violență, cărora le cad victime din ce în ce mai multe persoane, iar autoritățile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe și a acționa în astfel de situații. În acest moment în care pe scena politică o agendă conservatoare pare să își câștige tot mai mulți/multe adepți/adepte ne dăm seama de pericolele ce pândesc drepturile femeilor și fetelor. În toate statele cu guverne de extremă dreaptă, drepturile femeilor, ale minorităților etnice sau de alt gen au fost primele încălcate sau interzise. Trebuie să fim conștiente/conștienți de aceste pericole”, potrivit organizatorilor.

Final de manifestare pentru siguranța femeilor, în centrul Clujului / Foto: monitorulcj.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O clujeancă bolnavă cere Primăriei de aproape două decenii o locuință socială: „Fie ea și cât un coteț! Acum dormim 10 persoane într-o cameră”

Șoferul care a provocat accidentul cu doi morți de lângă Gherla era BEAT și posibil DROGAT. A intrat în depășire ilegală

abonare newsletter