Actualitate

De pe piaţă lipsesc zeci de medicamente vitale pentru bolnavii de cancer

<p />Societarea Naţională de Oncologie (SNO) trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa unor medicamente pentru bolnavii de cancer care figurează în ghidurile Ministerului Sănătăţii şi care ar trebui să se găsească în farmacii. Medicii spun că din gama de medicamente oncologice existente în lume lipsesc în România peste 40 de produse în total.

„Autorităţile o scaldă. Sunt citostatice, sunt bani, dar anumite citostatice necesare şi obligatorii în respectarea ghidurilor MS, nu mai sunt. Unele medicamente nu se mai gasesc nici în CANAMED. Am 56 de citostatice în ţară, merg pe linia întâi, dar sunt pacienţi care nu mai răspund la linia întâi şi trebuie să trec la linia a doua, dar aici nu am medicamente. Ce fac? Ieri a venit la mine o pacientă. Are 28 de ani şi doi copii acasă. Trebuie să îi dau un medicament. Nu se găseşte. Să cumpere este prea scump pentru ea. Ce fac? Cel mai grav este că lipseşte medicamentul numit dacarbazină. (…) Trebuie să facem ceva pentru aceşti bolnavi. Eu când mă trezesc dimineaţa, după o viaţă în care am tratat bolnavi de cancer, când mă uit în oglindă, mă rog la Dumnezeu să nu fiu eu mâine ceea ce sunt bolnavii mei astăzi, pentru că nu ştiu cum aş recţiona”, a explicat preşedintele SNO, profesor doctor Florin Bădulescu.

În România sunt 90.000 de bolnavi cu cancer care primesc citostatice. Bugetul alocat pentru tratamentul cu citostatice este de 830 milioane lei pe an, o treime din bani fiind alocaţi de către Ministerul Sănătăţii, iar două treimi de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter