Actualitate

Mihai, soldat ucrainean de origine română: „Fuga de bombe este un joc al hazardului. Pot să cadă chiar în locul în care te ascunzi”

Un soldat în armata ucraineană cu origini în Sighetul Marmației a mărturisit cum este viața pe front. El spune că rușii atacă primitiv, la fel „cum atacau în timpul Uniunii Sovietice”.

Mihai, un soldat ucrainean de origine română / Foto: presshub.ro Mihai, un soldat ucrainean de origine română / Foto: presshub.ro

 

 


Mihai este un soldat ucrainean de origine română, strănepotul lui Vasile Filip, fost primar al Sighetului Marmației înainte de Al Doilea Război Mondial. El a luptat și luptă pe mai multe fronturi din Ucraina, iar despre contraofensiva de la Harkiv spune că a fost cea mai grea. 

Mihai, pe frontul din Sumi / Foto: presshub.ro

Într-un interviu acordat presshub.ro, Mihai a punctat că „trebuie spus că rușii atacă foarte primitiv, așa cum atacau în timpul Uniunii Sovietice. Ei au multe gloanțe, multe obuze și din cauza asta nu se uită unde atacă. Identifică un perimetru și acolo bombardează.”


Crater de bombă într-un oraș din Ucraina / Foto: presshub.ro

Soldatul descrie fuga de bombe ca „un joc al hazardului”: „A fost un bombardament de grad. Eu trebuia să fiu afară, dar eram după tura de noapte. Mă conectasem la Starlink și am rămas înăuntru, să citesc niște știri pe telefon. Cred că dacă aș fi fost atunci afară, acum nu mai eram viu. Fuga de bombe este ca un joc al hazardului uneori, pentru că pot să cadă chiar în locul în care te ascunzi.”

Deși în război ești înconjurat de moarte, Mihai spune că pentru a supraviețui nu trebuie să te lași cuprins de frică: „Eu cred că moartea ne așteaptă pe toți. Pe unii ne așteaptă mai repede, pe alții mai târziu. Trebuie să rămâi cu mintea limpede. În război, treci prin situații încordate. Nu ai timp să stai să să te vaiți și să te gândești la cum va fi de vei muri. Trebuie să fii prezent și să îți faci treaba. Cu cât ți-e mai mare frica, cu atât devii mai vulnerabil”, a declarat soldatul pentru sursa citată.


Clădire distrusă în Ucraina / Foto: presshub.ro

Soldatul și-a văzut prieteni murind în război, iar acest lucru l-a afectat enorm: „Primul prieten care a murit a făcut parte din Legiunea Franceză (...) Am suferit foarte mult când am aflat că a fost omorât, dar mi-am dat seama că dacă voi suferi la fel după fiecare prieten care va muri, îmi voi pierde mințile, iar dacă mă voi îmbolnăvi psihic, va fi foarte rău. Niciodată nu îi voi ierta pe cei care au curmat viața unor oameni care aveau traseul lor, aveau o meserie, creșteau copii și care au fost chemați să își apare țara.”

Citește tot articolul pe presshub.ro.

CITEȘTE ȘI:

Resturi care ar proveni de la o dronă, găsite în Tulcea, după noile atacuri rusești. Efecte ale războiului din Ucraina?

Țările Uniunii Europene vor să antreneze 15.000 de soldați ucraineni

Ultimele Stiri
abonare newsletter