Actualitate

Razii în zeci de pensiuni din Cluj. Angajați fără contract și amenzi de 160.000 de lei date de Inspecția Muncii

Zeci de pensiuni și moteluri din Cluj au fost amendate de ITM din cauza neregulilor găsite în spațiile de cazare din județ.

Recepție pensiune/Foto: pexels.com Recepție pensiune/Foto: pexels.com

 

 


ITM Cluj a efectuat o serie de verificări la unitățile de cazare turistică din județ, în urma informațiilor apărute în spațiul public potrivit cărora unele azile dedicate vârstnicilor ar putea funcționa sub paravanul unor pensiuni.

 


CITEȘTE ȘI: 
Azile mizerabile, amendate de Protecția Consumatorilor Cluj. Condiții insalubre, băi murdare și paturi degradate, printre neregulile depistate

În urma controalelor efectuate pe parcursul a două săptămâni (perioada 28.08-08.09.2023) ITM Cluj a împărțit amenzi în valoare de aproape 160.000 de lei. 

Nereguli în pensiunile din Cluj

În cadrul verificărilor au fost controlați un număr de 40 de angajatori din județul Cluj, ce desfășoară activități în domeniile serviciilor de cazare, precum pensiuni, moteluri etc. 


„11 dintre acești agenți economici au primit 15 amenzi în cuantum total de 79.300 de lei, din care  două amenzi în valoare de 40.000 de lei au fost aplicate la doi angajatori pentru primirea la muncă a două persoane fără incheierea unor contracte individuale de muncă”, informează, luni, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj. 

Deficiențe pentru care au fost aplicate amenzi: 


neorganizarea evidenței orelor lucrate, 
lipsa semnalizării corespunzătoare a căilor de evacuare, 
instruire necorespunzătoare în domeniul securității și sănătății în muncă, 
analize medicale periodice expirate, neeliberarea documentelor solicitate de către angajat.

Alte deficiențe pentru care s-au dat un număr de 34 de avertismente, dispunându–se măsuri de remediere a deficiențelor cu termene certe de ducere la îndeplinire, sunt: 


lipsa trusei medicale, 
neprezentarea programului de instruire și testare în domeniul securității și sănătății în muncă, 
lipsa verificării periodice a centralei termice, neverificarea stingătoarelor la scadență, 
lipsa planului de evacuare în camere, nedeclarare punct de lucru al societății, 
semnalizare de securitate necorespunzătoare.

În iulie 2023, în urma controalelor realizate de autorități în azilele de bătrâni și centrele sociale din Cluj, au fost aplicate amenzi de 1,6 milioane de lei, potrivit Instituției Prefectului Județului Cluj. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un nou azil clandestin, descoperit în Baia Mare. Mai multe femei au fost salvate din căminul groazei

Un azil de bătrâni din Cluj, cu activitatea suspendată pentru că și-a mutat sediul în timpul verificărilor. Amenzi de 1,6 milioane de lei pentru neregulile din azile

abonare newsletter