Actualitate

La un deceniu de la prăbușirea avionului în Apuseni, autoritățile nu sunt cu nimic mai competente sau mai bine pregătite

La un deceniu după cazul avionului „pierdut” în Apuseni, autoritățile se bâlbâie din nou: unde a căzut drona? Care dronă?

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, în localitățile  Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Rusia. Foto: Facebook  Ministerul Apărării Naționale (foto 1). Epava avionului căzut în Apuseni  în 2014. Foto: monitorulcj.ro Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Rusia. Foto: Facebook Ministerul Apărării Naționale (foto 1). Epava avionului căzut în Apuseni în 2014. Foto: monitorulcj.ro

 

 


În urmă cu 9 ani, un avion se prăbușea în Munții Apuseni, iar în memoria colectivă a rămas eșecul intervenției de căutare organizată de autorități și imaginea unor eroi din comuna Horea care au ajuns primii la locul accidentului, după mai bine de cinci ore de bâlbe ale instituțiilor statului. Acum, aceleași autorități, eșuează încă o dată: a căzut sau nu o dronă rusească în România?

 


„Mortul e de vină”                                                      

Oficial, pilotul Adrian Iovan a fost considerat vinovat pentru prăbușirea aeronavei. Accidentul a avut loc în 20 ianuarie 2014. O aeronavă s-a prăbușit în Munții Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, într-o pădure de la limita dintre județele Alba și Cluj.

CITEȘTE ȘI: 6 ani de la tragicul accident aviatic din munții Apuseni

Motii din Apuseni au aflat de la televizor că, undeva, în zonă, a avut loc o catastrofă. Sute de săteni-voluntari s-au mobilizat foarte rapid pentru a căuta și salva victimele. Gheorghe Trif, Gheorghe Giurgiu și Argentin Todea au fost persoanele care au ajuns primii la locul tragediei. 


Epava avionului şi victimele au fost găsite de cei trei, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. Au făcut tot ce au putut pentru a salva răniții, dar nu au mai putut face nimic pentru pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion.

CITEȘTE ȘI: Salvatorii din Munţii Apuseni, cetăţeni de onoare ai Clujului, au emigrat în Anglia

Oamenii au știut de drona căzută, autoritățile nu

Localnicii din satul Plauru, comuna Ceatalchioi, au tot reclamat că le trec drone peste case, dar autoritățile române le-au transmis că nu văd bine. În urmă cu o zi, Ministerul Apărării Naționale și președintele Iohannis au confirmat oficial că fragmente dintr-o dronă rusească au căzut pe teritoriul localității. Până acum au negat.


În Plauru, puţinii locuitori rămaşi pot auzi sirenele de bombardament care sună în Izmail de mai multe ori pe săptămână. „Le ignorăm în timpul zilei, dar ni se strânge inima atunci când sună noaptea”, a declarat Daniela Tănase, o localnică.

CITEȘTE ȘI: SUA a trimis cea mai de temut dronă din lume la Cluj. Arma a fost folosită la lichidarea liderului iranian Soleimani

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunţat că marţi, în jurul orei 18 au apărut primele indicii că au fost găsite resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă, în judeţul Tulcea, şi a precizat că acestea sunt analizate de specialişti. 


Tîlvăr a precizat că informaţiile furnizate marţi preşedintelui Klaus Iohannis, cum că nu a căzut „nicio dronă” în ţara noastră, erau corecte, negând vehement versiunea oficialilor ucraineni potrivit căruia un vehicul fără pilot a detonat pe teritoriul românesc. Dar echipele MApN au găsit bucățile la câtiva metri de Dunăre, potrivit oficialului român.

Ucraina a declarat luni că drone ruseşti rătăcite au detonat pe teritoriul României, dar Bucureştiul a negat cu tărie. 

„Pot să vă spun că nicio piesă, nicio dronă şi nicio parte a unui dispozitiv nu a aterizat în România”, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Eroii din Apusei au aprins lumânări pentru cei pe care nu i-au putut salva din accidentul aviatic

UPDATE: BREAKING NEWS: AVION PRĂBUŞIT în localitatea Fântânele

Cum arată gazonul „nou-nouț” de la Cluj Arena. Imagini spectaculoase surprinse din dronă. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter