Actualitate

Zilele Culturale Maghiare 2023. Evenimentele se vor desfășura din nou pe strada Kogălniceanu, iar „Strada Vinului” va fi pe Potaissa

Eveniment anual aflat în continuă dezvoltare, Zilele Culturale Maghiare se vor afla anul aceasta la cea de-a 14 ediție și se va desfășura în perioada 13 - 21 august 2023.

Szabó Lilla și Oláh Emese Szabó Lilla și Oláh Emese

 

Zilele Culturale Maghiare, devenit de acum o tradiție locală și frecventată de cetățenii Clujului de toate etniile, subsumează aproximativ 500 de evenimente, care vor avea loc într-un spațiu și el devenit tradițional.


„Ne bucurăm că putem să spunem că deschidem strada în cadrul Zilele Culturale Maghiare, e doar la 90% reamenajată urban dar e pentru noi o satisfacție că am reușit”, a transmis reprezentanta municipalității locale prezente la conferința de presă de prezentare a festivalului, viceprimarul Olah Emese. Potrivit acesteia, municipalitatea a finanțat Zilele Culturale Maghiare cu o alocație de 630.000 de lei.

Astfel, timp de opt zile, clujenii vor putea fi spectatorii marșului costumelor populare din cadrul festivalului internațional Sfântul Ștefan și a galei de deschidere de la Opera Maghiară. Marți, 15 august, vor avea loc concerte în Piața Unirii și în incinta Muzeului de Artă, unde vor concerta trupe de funk, blues si rock. De asemenea se vor relua tururile ghidate și vizitarea turnului Bisericii romano-catolice Sfântul Mihail.


Și anul acesta va exista o „Stradă a Vinului” situată în strada Potaissa. 

Conform tradiției, în avanpremiera festivalului, publicul va fi invitat la o serie de expoziții ce vor avea loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Astfel, iubitorii de artă vor putea vedea, începând din 12 august, expozițiile individuale ale pictorilor Árpád Márton și Sándor Mohy, expoziția comună a graficianului András Szabó și a pictorului Sándor Juhos, precum și expoziția Asociației de Artă „Kusztos Endre”, care prezintă o selecție din lucrările artiștilor contemporani din Sovata. Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc luni, 14 august, în sala mare a Operei Maghiare Cluj, detaliile acesteia urmând a fi furnizate ulterior de organizatori.


Scena principală din Piața Unirii va oferi publicului evenimente muzicale de neuitat. Dacă marți, 15 august, scena va fi preluată de artiștii celei de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, de miercuri concertele de muzică ușoară vor fi în prim-plan.

Miercuri, 16 august, pe scenă va urca trupa rock Edda Művek; joi, 17 august, publicul îi va putea asculta pe Blahalouisiana și Budapest Bar; vineri, 18 august, cei mici și cei mari pot lua parte la concertul pentru copii al lui Judit Halász, urmat de concertul legendelor rock maghiare – József Kalapacs, Rudán Joe și Miklós Varga, iar sâmbătă, 19 august, publicul se va delecta cu concertele trupelor Lóci jatszik și Honeybeast.


„Cei 14 ani pe care îi împlinește evenimentul nostru ne-a pregătit de maturitate, făcându-ne să ne putem mândri cu valorile nostre culturale. Am arătat de asemenea responsabilitate față de istoria și orașul nostru și de spațiile reprezentative din orașul Cluj. Strada Kogălniceanu, Ulița Lupilor – cum se numea ea mai demult –, care este inima festivalului, este un spațiu simbolic al Clujului care promovează diversitatea istorică, socio-culturală și religioasă și credem că ediția din acest an s-ar putea restrânge și pe Ulița Lupilor, ca o esență a Zilelor Culturii Maghiare”, a declarat și Szabo Lilla, directorul Zilelor Culturale Maghiare.

Programul complet al Zilelor Culturii Maghiare poate fi accesat pe site-ul evenimentului, https://zilelemaghiare.ro.

CITEȘTE ȘI:

Zilele Culturale Maghiare revin pe Kogălniceanu, stradă aflată în plin proces de renovare

Ultimele Stiri
abonare newsletter