Actualitate

Boc: „Clujul, singurul oraș din țară cu un plan de acțiune climatică / Crește exponențial numărul urgențelor medicale legate de căldură”

Efectele schimbărilor climatice se resimt în ultima vreme puternic în Cluj-Napoca și județ. Primarul Emil Boc spune că municipalitate are un plan concret de acțiune climatică.

Schimbări climatice. Femeie care se aprovizionează cu apă pe căldură / Foto: Emil Boc - Facebook Schimbări climatice. Femeie care se aprovizionează cu apă pe căldură / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Primarul Emil Boc a atras atenția, în cadrul unei emisiuni radio, că schimbările climatice nu mai sunt un „joc” și că efectele sale trebuie luate în serios.

 


Edilul susține că Clujul este singurul oraș din România care a elaborat un plan concret de acțiune climatică dintre cele trei orașe (Cluj-Napoca, București și Suceava) care sunt incluse în misiunea Uniunii Europene pentru 100 de oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030:

„Și atunci noi am promovat - suntem singurii din România care avem deja un plan coerent. Sunt trei orașe care au fost acceptatate, dar suntem singurii care avem un plan de acțiune climatică. Și suntem 100 de orașe în Uniunea Europeană care suntem oarecum în prima linie pentru că am venit cu măsuri concrete să împiedicăm aceste efecte ale schimbărilor climatice și, pe de altă parte, să avem grijă de oamenii care locuiesc în orașele noastre. Pe de-o parte, să aibă acces la slujbele mai bine plătite - pentru că din inovare vin acestea, iar inovarea este soluția prin care găsim modalități de combatere a schimbărilor climatice, să avem o viață suportabilă... trebuie să ne uităm care sunt cei mai importanți factori care ne duc la încălzirea globală: aici e vorba de transport, gazele emise de mașini, clădiri care nu sunt reabilitate termic și care consumă multă energie, gunoaie șamd. Trebuie să ajungă mesajul la cât mai mulți cetățeni ca să înțeleagă că nu mai este o joacă. E vorba și de viața noastră astăzi, dar și de viața copiilor și nepoților noștri. Avem datorie să nu le lăsăm moștenire o țară sau un climat în care ei să nu poată trăi”, a mai spus Emil Boc.


Semnal de alarmă privind schimbările climatice

Primarul a mai spus că numărul de persoane care ajung la spital cu afecțiuni legate de căldura extremă „crește exponențial” și că trage un semnal de alarmă:

„Am avut o dezbatere la Cluj despre programul de investiții al Primăriei. A fost pentru a dezbate aceste schimbări climatice sau pentru a face viața suportabilă pentru clujeni, în condițiile în care se accelerează problemele acestea de schimbări climatice. Pentru cetățeni pare destul de abstract când îi spui «domnule, schimbările climatice reprezintă o mare problemă, un mare pericol». Nu-i spune mare lucru, dar dacă vii în detaliu și îi spui «schimbările climatice înseamnă căldură toridă de 41 de grade la București, vreo 32-25 la Cluj, care e în creștere, și te uiți la situații de urgență și ce observi, că la UPU în aceste zile crește exponențial numărul celor care vin cu afecțiuni cardiace legate de căldură și la spitale se înmulțesc numărul de cazuri, inclusiv doamne ferește, din nefericire, de decese determinate de creșterea exagerată a căldurii». Atunci îți dai seama că aceste schimbări climatice nu mai sunt o jucărie sau o poveste. Din nefericire,  ele ne afectează viața de zi cu zi.


Dacă te uiți la vijeliile care au loc în toată țara, fără precedent, cu viteze ale vântului nemaiîntâlnite, cu arbori rupți din rădăcină care păreau că sunt trainici cât istoria... aceste lucruri se întâmplă pentru că lumea asta a cam luat-o razna. Adică atât de mult ne batem joc de natură, nu noi ca clujenii, ci ca oameni pe acest pământ, mai ales în ultimii 50 de ani, încât ea acum se răzbună pe noi. Pământul ăsta a fost construit ca omul să trăiască în armonie cu natura, nu să o distrugă. Dacă vorbim de gazele cu efect de seră, tocmai asta înseamnă: supraîncălzirea planetei. De acolo - incendii, inundații, cutremure, vijelii, călduri toride”, a spus Emil Boc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Tragedie pe Transalpina. Un copac rupt de vijelie a căzut pe o mașină și a omorât un om. FOTO

Brad IMENS, doborât de furtună între mașini, în centrul Clujului! Mai mulți copaci au căzut PESTE mașini

Ultimele Stiri
abonare newsletter