Actualitate

Veste bună pentru șoferi! Amenzile rutiere pot fi contestate și la judecătoria din zona de domiciliu. Legea a fost promulgată

Veste bună pentru șoferi! Contestarea amenzilor se poate face și la judecătoria de domiciliu, nu doar în localitatea în care conducătorul auto a fost sancționat.

S-a schimbat legea. Conducătorii auto pot contesta amenzile la judecătoria din zona în care au domiciliul/Foto: IPJ Cluj Facebook.com S-a schimbat legea. Conducătorii auto pot contesta amenzile la judecătoria din zona în care au domiciliul/Foto: IPJ Cluj Facebook.com

 

 


În prezent, conducătorul auto poate depune plângere împotriva unei amenzi primite doar la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta. Prin noua lege, șoferul poate depune plângere și la judecătoria din zona în care are domiciliul. 

 


Legea pentru modificarea art. 118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată, vineri, de președintele Klaus Iohannis. 

Astfel, actul normativ stabileşte posibilitatea de a depune plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul, în prezent plângerea fiind depusă la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.


„Împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede legea.

La finalul lunii trecute, propunerea legislativă ce vine în sprijinul șoferilor, care pot contesta amenzile rutiere și la judecătoria din zona de domiciliu, a fost adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional. 


Săptămâna trecută a intrat în vigoare așa-numita Lege „Anastasia”, prin care șoferii implicați în accidente mortale sub influența alcoolului, drogurilor sau fără permis vor primi pedepse de închisoare cu executare.

Astfel, această lege aduce schimbări semnificative în ceea ce privește sancțiunile pentru accidentele rutiere mortale cauzate de conducerea sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care produc accidente mortale. Legea „Anastasia”, în vigoare de azi

abonare newsletter