Actualitate

Primele semne în caz de accident nuclear în Ucraina vor fi surprinse de o stație din Munţii Ceahlău. Și la Cluj există o stație de supraveghere a radioactivităţii

Staţia de pe Vârful Toaca va înregistra primele semne de radioctivitate, în cazul unui incident nuclear în Ucraina. În prezent, nu există depăşire.

Stație de supraveghere a radioactivității în Munții Ceahlău / Foto: Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM Stație de supraveghere a radioactivității în Munții Ceahlău / Foto: Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - ANPM

 

 


Primele semne de radioctivitate, în cazul unui accident nuclear în Ucraina, vor fi înregistrate la Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, din Munţii Ceahlău, aflată la 1.904 m altitudine, care este cea mai apropiată de graniţa de Nord a României, a anunţat Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru. 

 


Potrivit statisticilor, în acest punct au fost detectate primele semne de radioctivitate şi în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima.

„Avem nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcţionează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situaţii precum cea de acum, în care se vorbeşte despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din judeţul Neamţ, pentru că aceasta este cea mai apropiată de graniţa cu Ucraina şi se află la cea mai mare înălţime. Potrivit specialiştilor noştri, aceeaşi staţie a dat alarma şi în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima. O altă staţie extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălţime, este cea de la Babele, din Munţii Bucegi. În prezent, niciuna din staţiile SSRM nu indică depăşiri”, a spus Preşedintele ANPM.


Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), care asigură monitorizare continuă, 24/7, laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, cu Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate (LNRR), aflat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, coordonatorul din punct de vedere tehnic, ştiinţific şi metodologic al RNSRM, precum şi cu 86 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

Potrivit Directorului General al Direcţiei Generale Monitorizare a ANPM, Corina Lupu, supravegherea radioactivităţii include: monitorizarea radioactivităţii mediului prin analize imediate, de screening, în scopul depistării rapide a unor creşteri semnificative a radioactivităţii; determinarea radioactivităţii artificial beta globale, prin remăsurarea probelor după 5 zile de la prelevare; determinarea radioactivităţii descendenţilor radonului şi toronului, în scopul interpretării corecte a rezultatelor măsurătorilor imediate şi la evaluarea radioactivităţii naturale, respectiv analize beta şi gama spectrometrice.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

37 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl. Peste 8 milioane de persoane au fost expuse la radiații

Imagini din satelit arată un nivel ridicat de activitate nucleară în Coreea de Nord. Kim Jong-un vrea să crească „exponențial” producţia de arme nucleare

Ultimele Stiri
abonare newsletter