Actualitate

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Cluj, 29 de ani de activitate. La mulți ani, SMURD Cluj!

29 de ani de activitate în slujba semenilor a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Cluj.

SMURD Cluj, 1 iulie 2023, 29 de ani de activitate pentru semeni/Foto: SMURD Cluj Facebook.com SMURD Cluj, 1 iulie 2023, 29 de ani de activitate pentru semeni/Foto: SMURD Cluj Facebook.com

 

 


SMURD Cluj marchează, sâmbătă, 1 iulie 2023, 29 de ani de activitate continuă. 

„La 1 iulie 1994, ora 14:18, la Dispeceratul Pompierilor se primește primul apel al SMUR Cluj. SMURD (inițial SMUR) a luat ființă prin colaborarea Grupului de Pompieri Cluj cu partenerii omologi din Köln, Germania”, arată reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj prin intermediul unui mesaj public. 


„De atunci au trecut 29 de ani, marcați de nenumărate misiuni în slujba semenilor noștri, emoție și devotament. 

La mulți ani, dragi colegi! La mulți ani, SMURD Cluj!”, notează sursa citată. 


În România, începuturile Serviciului Mobil de Urgentă și Reanimare datează din septembrie 1990 (sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă), când a început experimentarea unui sistem de urgență ce funcționează și în alte țări europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesară la locul unde se afla pacientul aflat în stare critică, în vederea acordării unui asistențe medicale de urgență calificate.

„Echipajul era condus de un medic pregătit în domeniul anesteziei și terapiei intensive și în domeniul medicinei de urgență. La această fazaă de început, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgență și Reanimare, avea în dotare o singură mașină echipată pentru intervenție rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul, transportul pacientului urmând să se facă cu o autosanitară a Serviciului de Ambulanță”, potrivit istoricului de înființare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.


În Cluj, în cadrul primelor intervenții specifice perioadei de început, „modul de acțiune se făcea având la bază modelul deja existent în multe țări europene, acela de a aduce echipajul medical spitalicesc cu dotarea necesară în teren, la locul unde se afla pacientul în suferință”, arată sursa citată. 

Astfel de modele există în Germania, Franța, SUA, unde pompierii sunt direct implicați în acordarea primului ajutor și a asistentei medicale de urgență. Din anul 1994 până în anul 2000, cele două linii de gardă ale medicilor și paramedicilor au fost voluntare. Începând cu anul 2000, garda medicilor a fost parțial platită prin linia de gardă a Clinicii de ATI din cadrul Spitalului Clinic de Adulți.


În prezent, SMURD-ul reprezintă o unitate de intervenție publică integrată de importanță strategică, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență, precum și echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat. Acest Serviciul funcționează în cadrul Inspectoratelor județene pentru situație de urgență,  având ca operator aerian structuri de aviație ale Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu spitalele județene, regionale și cu autoritățile publice local.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primăria Cluj-Napoca asigură, gratuit, două mese pe zi pentru salvatorii de la SMURD. 52.000 de euro pentru prânz și cină la 10 voluntari

abonare newsletter