Actualitate

Ce a cauzat cutremurul de marți? Experți: „A apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni” Are legătură cu seismele din Turcia

Experții de la Institutul pentru Fizica Pământului au explicat cum s-a produs cutremurul de marți seara din județul Arad, care a fost simțit puternic chiar și în orașele mai îndepărtate, precum Cluj-Napoca.

Cutremurul din Arad are legătură cu seismele din Turcia / Foto: Google Cutremurul din Arad are legătură cu seismele din Turcia / Foto: Google

 

 


În data de 6 iunie 2023, la ora 20:26:51 (ora României), un cutremur cu magnitudinea locală de 5.2 ML a avut loc în regiunea CRIȘANA, ARAD

 


Seismul a avut loc la o adâncime de 5.6 km și epicentrul său a fost localizat în comuna Păuliș, județul Arad. Intensitatea macroseismică epicentrală a fost estimată la nivelul VII pe scara Mercalli. 

Seismul a fost puternic simțit de către populație în zona epicentrală, precum Păuliș, Arad, Lipova, și chiar în orașe mai îndepartate: Timișoara, Deva, Lupeni, Zalău, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar și în Serbia și Ungaria, potrivit unui comunicat emis de Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.


„Până în momentul acestui comunicat, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului, din care 5 au avut o magnitudine ≥ 2 ML. Cea mai mare replică a atins magnitudinea de 3.2 ML, cu intensitatea III pe scara Mercalli”, arată sursa citată.

Care a fost sursa cutremurului

Experții spun că aceste cutremure care au avut loc în zona Arad au apărut „la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni”. Această regiune este caracterizată de două sisteme de falii cu orientare NV-SE și respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate și falii cu orientare E-V. 


Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic”, potrivit institutului.

Influență a cutremurelor din Turcia

Presiunea se datorează cutremurelor din Turcia care „au generat un lanț de seisme, direcția de propagare începând din estul Mării Meditarane, acolo unde arcul de subducție al plăcii Africane cu subplaca Est-Europeană se intersectează cu falia Est-Anatoliană, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugătoare din provincia Kahramanmaraș. Acestea se deplasează de-a lungul planului de subducție amintit. Această presiune a generat cutremure începând din sudul, prin centrul și până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanțului Munților Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic”. 


De asemenea, experții evaluează în continuare situația evenimentelor din zona Târgu Jiu pentru a determina dacă activitatea seismică din zonă a fost generată de evenimentele din Turcia. „Cu toate acestea, putem confirma că aceste evenimente nu au avut influențe asupra activității zonei seismice Vrancea”, mai transmite instituția.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Barajele din Cluj și județele apropiate au fost verificate în urma cutremurului de marți din Arad

Urmări ale seismului de 5,3 din Arad. Sute de case distruse și persoane care dorm în mașini de frica unui nou cutremur

Ultimele Stiri
abonare newsletter