Actualitate

A început „Transylvania Green Energy Forum”. Evenimentul de la Cluj-Napoca încearcă să înțeleagă cum va avea loc tranziția asumată spre energia verde (P)

Cel mai mare eveniment transilvan dedicat problematicii energiei se desfășoară în zilele de 23 și 24 mai la Cluj-Napoca. Este vorba despre „Transylvania Green Energy Forum”, un eveniment-premieră dedicat tranziției la energie verde.

Provocările acestei tranziții sunt, în acești ultimi doi ani, complicate de actualul context politico-economic din Europa. Criza energetică și, mai apoi, războiul din Ucraina s-au adăugat dificultăților inerente ale tranziției spre energia verde. Toate acestea, susțin organizatorii evenimentului de la Cluj-Napoca, „fac cu atât mai necesar dialogul cât mai larg pentru identificarea și promovarea celor mai bune soluții”.

Alina Jalea, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, a deschis lucrările forumului, transmițând un mesaj al Șefului Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean. Jalea a amintit faptul că România și-a asumat în fața Uniunii Europene obiectivul neutralității climatice. Acest obiectiv implică o schimbare radicală de paradigmă, vizând în special reducerea efectului de seră și o creșterea economică care să nu pună sănătatea populației în pericol.


„Să transformăm aceste provocări în oportunități pentru sectorul privat”, a îndemnat secretarul de stat, trecând în revistă aceste potențiale oportunități: tehnologii inovatoare, economie circulară, linii de finanțare deschise de Uniunea Europeană. Între acestea, subsumate nevoii actuale de reducere a dependenței Uniunii Europene de actori externi, Jalea a amintit resursele instituționale puse la dispoziție membrilor ei: linii de finanțare pentru surse de energie solară, eoliană, pentru electrolizoare pentru producerea hidrogenului, biometan sau rețele inteligente.

Resursele de finanțare dedicată tranziției verzi se regăsesc, spune demnitarul de la Cancelaria Primu Ministrului, în Planul Național de Reziliență și Redresare, fonduri de modernizare, fonduri pentru climă și fonduri pentru inovare.


[H3]„De ce crește prețul energiei când noi avem suficientă?”[/H3]

În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a încercat să răspundă la o întrebare de al cărei răspuns sunt interesați, mai curând, consumatorii. Această întrebare este de ce crește prețul energiei atunci când noi le avem cam pe toate în acest domeniu? Răspunsul a fost următorul: „Pentru că nu mai suntem o piață națională. Nu mai există o piață românească de energie, ci una regională sau europeană. Nu mai avem un singur preț, dacă energia va fi scumpă în Europa va fi scumpă și la noi”, a explicat Bogdan Chirițoiu. „Dacă exportăm energie, atunci acest lucru se va simți doar în balanța noastră comercială. Cu alte cuvinte, suntem legați de Europa la bine și la rău”.


Potrivit șefului Consiliului Concurenței, România a depășit „neașteptat de bine” anul trecut. Aceeași opinie a fost exprimată de directorul general al societății Distribuție Energie Electrică România, Mihaela Suciu, care a mărturisit că 2022 a fost cel mai greu an din istoria sistemului energetic românesc. „A fost furtuna perfectă”, a spus Suciu, explicând că această situație s-a datorat suprapunerii unei crize economice peste una sanitară, toate urmate de o criză geopolitică – războiul din Ucraina. „Nu am crezut că vom termina anul fără mari probleme”, a recunoscut directoarea distribuitorului de energie electrică.

În contextul imperativului realizării tranziției spre energia verde, Bogdan Chirițoiu a prezentat și pericolele pe care le intuiește ca principal responsabil al Consiliului Concurenței. „Totul e reglementat în domeniu: numai anul trecut am avut patru ordonanțe ale guvernului privitoare la subvenționarea diferenței de prețuri în domeniul energiei. Așadar, n-a mai rămas nimic de reglementat. În aceste condiții, Consiliul a rămas fixat pe infrastructură, pe țevi și cabluri, grija noastră fiind ca cei care le dețin să nu blocheze afacerile celorlalți din domeniul energetic”, a transmis Chirițoiu.


Lucrările forumului care se vor desfășura de-a lungul a două zile vor fi structurate pe mai multe panele, în cadrul cărora se va dezbate problematica reglementărilor noi necesare pentru stimularea consumului eficient de energie curată, a surselor de finanțare, dar se va discuta și despre modelele de dezvoltare energetică și despre tehnologiile emergente pentru valorificarea optima a surselor regenerabile de energie.

CITEȘTE ȘI:

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anuntat primii speakeri din cadrul evenimentului (P)

Protest Greenpeace la petrecerea lui Elon Musk de la Castelul Bran: „Nu vampirii și Dracula ne taie pădurile, ci corupția”

Ultimele Stiri
abonare newsletter