Actualitate

Testele de virginitate, realizate la cererea persoanelor fizice, eliminate oficial în România

Certificatele de constatare a virginităţii, eliberate la cererea persoanelor fizice, au fost interzise oficial în România.

Certificatele care atestă virginitatea, eliberate la cererea persoanelor fizice, interzise oficial în România/Foto: pixabay.com Certificatele care atestă virginitatea, eliberate la cererea persoanelor fizice, interzise oficial în România/Foto: pixabay.com

 

 


Până în prezent, medicii legiști erau obligați din punct de vedere legal să elibereze certificatele de virginitate, la cererea persoanelor interesate. Spre exemplu, în 2021 au fost eliberate peste 1.000 de certificate ce atestau virginitatea atât în cazul fetelor, cât și a femeilor. 

 


Interzicerea certificatelor de acest tip, eliberate la cererea persoanelor fizice, a devenit oficial literă de lege în urma unui ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Justiției, care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Examinarea pentru constatarea virginităţii mai poate fi efectuată doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităţilor, şi nu la cererea persoanelor fizice, aşa cum s-a întâmplat până în prezent. 


În 2021, Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor a realizat o amplă campanie pe această temă, dar interzicerea testului de virginitate a fost asumată oficial abia în 2023. 

De altfel, și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat ca acest document să nu mai fie eliberat.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Testul de virginitate, un abuz pe care România îl menține prin lege. Cea mai mică persoană testată are 1 an și 10 luni

Ultimele Stiri
abonare newsletter