Actualitate

Românii și-au pierdut speranța în vremuri mai bune

<p>Românii se numără printre consumatorii europenii care au aşteptări pesimiste privind evoluţia economiei, a veniturilor şi a dorinţei de cumpărare, potrivit unui sondaj realizat de GfK din care reiese că noile pachete de salvare din Grecia cresc anxietatea în Uniunea Europeană.</p>

În ultimul trimestru al lui 2011 aşteptările privind starea economiei au înregistrat o scădere accentuată în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Cele mai bune valori ale indicatorului le prezintă Germania (-0,9 puncte) şi Spania (-3,6 puncte). Pe locul al treilea, cu o valoare cu mult mai mică, se situează Bulgaria cu -25,5 puncte. La polul opus se află Portugalia (-54,7 puncte), Grecia (-58,6 puncte) şi Republica Cehă (-63 puncte). România (cu -34 puncte) se situează aproape de nivelul Poloniei (-38) şi Italiei (-39 puncte).

„Noile pachete de salvare, nesiguranţa privind modul în care situaţia va progresa în Grecia, Italia şi Franţa, şi perspectivele mai slabe de creştere economică în 2012, toate măresc anxietatea consumatorilor europeni”, se arată în studiul GfK „Climatul de consum în Europa”.

Aşteptările privind veniturile sunt afectate de prespectiva unei rate a şomajului în creştere şi a unor impozite majorare. În acest sens, Germania se află într-o situaţie cu totul diferită de cea din alte ţări europene, înregistrând o valoare de 34 de puncte, având în vedere creşterea economică extrem de mulţumitoare, care determină consumatorii să fie de părere că salariile vor continua să înregistreze o creştere accentuată în 2012.

Spania are, din nou, a doua cea mai mare valoare a indicatorului, situat la -8,6 puncte, urmată de Austria cu -19,7 puncte. Declinuri semnificative ale veniturilor sunt anticipate în continuare de greci (-65 puncte), italieni (-60,7 puncte) şi francezi (-60,4 puncte). România se situează la mijlocul eşalonului cu -27 puncte, situaţie asemănătoare celei din Bulgaria (-28) şi Cehia (-30).

Rezultate au fost luate din studiul GfK „Climatul de consum Maxx”, care are la bază interviuri cu consumatori efectuate lunar, la cererea Comisiei Europene, în toate ţările Uniunii Europene. În România au fost realizate 1.000 de interviuri lunar.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter