Actualitate

Șarpe, văzut pe stradă în Mănăștur! Ce să faci dacă te mușcă un șarpe

Un șarpe a fost văzut în Manaștur, pe strada Edgar Quinet.

Șarpele surprins în Mănăștur, împreună cu o pisică /FOTO: Grup de Facebook Șarpele surprins în Mănăștur, împreună cu o pisică /FOTO: Grup de Facebook

 

 


Un șarpe a fost văzut vineri dimineața pe strada Edgar Quinet, în cartierul Mănăștur.

 


Recomandările Salvamont Vlădeasa Cluj în cazul în cazul unei întâlniri cu un șarpe.

„Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur”, spun reprezentanții Salvamont Vlădeasa Cluj.


Șarpele surprins în Mănăștur /FOTO: Grup de Facebook

Ce să faci după o mușcătură de șarpe

Potrivit unui site de specialitate, după o mușcătură de șarpe trebuie să faci următoarele:

  • rămâneți calm și nu intrați în panică – mușcăturile de șarpe de obicei nu sunt grave și sunt rareori mortale
  • încercați să vă amintiți forma, dimensiunea și culoarea șarpelui
  • păstrați nemișcată partea corpului care a fost mușcată pentru a preveni răspândirea veninului în corp
  • îndepărtați bijuteriile și ceasurile de la membrul mușcat, deoarece acestea ar putea tăia în pielea dvs. dacă membrul se umflă
  • nu încercați să îndepărtați îmbrăcămintea
  • solicitați asistență medicală imediată
     

Apelați 112 imediat după ce ați fost mușcat de un șarpe pentru a cere o ambulanță sau du-te direct la cel mai apropiat departament de accidente și urgență. Ar trebui să oferiți personalului medical o descriere a șarpelui pentru a ajuta la identificarea lui.


Recomandările în cazul unei mușcături de viperă

În continuare, salvamontiștii au prezentat măsurile de prim-ajutor pe care trebuie să le luăm în cazul în care suntem mușcați de viperă sau suntem alături de cineva care a fost mușcat:

„Măsuri de prim-ajutor: în primul rând nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator, mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii,  puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante .


Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură şi nu măncați și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate

 Salvamont Vlădeasa Cluj vă indeamnă la multă atenție și responsabilitate! Când sunteți pe munte, întotdeauna puteți fi expuși unui factor de risc, mai mult sau mai puțin identificat”, transmite Salvamont Vlădeasa.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

ATENȚIE, clujeni! Întâlnirile cu șerpii pe munte, tot mai dese. Recomandările salvamontiștilor care îți pot salva viața

Șarpe găsit în mașina unui curier, în Florești. Jandarmii au intervenit la fața locului. FOTO

abonare newsletter