Actualitate

Galați, orașul cu cel mai curat aer din România. Pe ce loc se află Cluj-Napoca?

Galați este pe primul loc în țară și pe locul 21 la nivel european în ceea ce privește calitatea aerului. Cluj-Napoca se află printre primele 300 de orașe la nivel european privind calitatea aerului.

Cluj-Napoca se află printre primele 300 de orașe la nivel european privind calitatea aerului/ Foto: Emil Boc - Facebook Cluj-Napoca se află printre primele 300 de orașe la nivel european privind calitatea aerului/ Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Agenția Europeană a Mediului a realizat un top cu orașele care au cel mai curat aer. 

 


În cadrul studiului, orașele din UE sunt clasate de la cel mai curat la cel mai poluat oraș, pe baza nivelurilor medii de particule fine, sau PM2,5, în ultimii doi ani calendaristici.

„Particulele fine sunt poluantul aerului cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește moartea prematură și îmbolnăvirea. Acest instrument se concentrează pe calitatea aerului pe termen lung, deoarece expunerea pe termen lung la poluarea aerului provoacă cele mai grave efecte asupra sănătății”, susțin reprezentanții Agenției Europene a Mediului.


Potrivit sursei citate, în 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat orientările bazate pe sănătate pentru calitatea aerului și a recomandat un nivel maxim de 5 μg/m3 pentru particulele fine pentru expunere pe termen lung, pentru a proteja sănătatea.

În 2008, Uniunea Europeană (UE) a stabilit o valoare limită anuală pentru particulele fine de 25 μg/m3 în cadrul politicilor de furnizare a aerului curat în Europa. Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător este în prezent în curs de revizuire, printre altele, pentru a alinia mai strâns standardele UE la recomandările OMS.


Galați, orașul cu cel mai curat aer din România. Pe ce loc se află Cluj-Napoca?

Orașul cu cel mai curat aer din România este Galați. Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, orașul se află pe primul loc din România și pe locul 21 din Europa (7.2 micrograme de praf pe metru cubi). Urmează în clasament orașele Oradea - locul 146 (9.9), Sibiu - 157 (10) Constanța - 232 (11.7), Bacău - 261 (13,1).

Cluj-Napoca se află pe locul 10 la nivel național și 291 la nivel european cu 14,6 micrograme de praf pe metru cub.


Topul calității aerului/ Foto: EEA

Cele mai poluate orașe din România sunt - Piatra Neamț locul 329 (17.3 micrograme de praf pe metru cub), Târgu Mureș - locul 330 (17,5 micrograme de praf pe metru cub) și Iașiul este cel mai poluat, fiind situat pe locul 340 (18.5 micrograme de praf pe metru cub). 

Topul calității aerului/ Foto: EEA

Cum au fost clasificate orașele după calitatea aerului

  • bun pentru niveluri de particule fine care nu depășesc valoarea orientativă anuală a Organizației Mondiale a Sănătății de 5 micrograme de praf pe metru cub
  • corect pentru niveluri de peste 5 și care nu depășesc 10 micrograme de praf pe metru cub
  • moderat pentru niveluri de peste 10 și care nu depășesc 15 micrograme de praf pe metru cub
  • slab pentru niveluri de peste 15 și care nu depășesc 25 micrograme de praf pe metru cub
  • foarte slab pentru niveluri la și peste valoarea limită a Uniunii Europene de 25 micrograme de praf pe metru cub

Cum de are orașul Galați cea mai bună calitate a aerului în comparație cu Cluj-Napoca?

Agenția Europeană a Mediului are realizată o mapă interactivă în care este măsurat index-ul calității aerului pe fiecare stație din orașele europene.

De exemplu, în Galați există 5 stații de măsurare dintre care doar 4 oferă informații. Stațiile sunt amplasate în zonele aglomerate din Galați și anume:

  • Stația GL1: Str. Bahluiului
  • Stația GL2: Aleea Domnească
  • Stația GL3: Cartierul Vânători
  • Stația GL4: Micro 20
  • Stația GL5: Tecuci - fără informații
Datele înregistrate de stația 1/ Foto: EEA
Datele înregistrate de stația 2/ Foto: EEA
Datele înregistrate de stația 3/ Foto: EEA
Datele înregistrate de stația 4/ Foto: EEA

În municipiul Cluj-Napoca există 6 stații de măsurare a calității aerului, dar doar 4 dintre acestea sunt funcționale.

Zonele unde sunt amplasate:

  • Stația CJ2: Str. Constanța nr.6
  • Stația CJ3: în cartierul Grigorescu, în apropiere de râul Someș
  • Stația CJ4: Str. Dâmboviței
  • Stația CJ6: Jucu de Mijloc
Datele înregistrate de stația 2/ Foto: EEA

Comparativ cu Galați, în Cluj-Napoca au fost înregistrate emisii de PM2.5 și PM10. Pe lângă poluanții gazoși, atmosfera poate fi poluată și cu particule din diverse surse. Aceste particule au compoziție și dimensiuni diverse și uneori sunt denumite „aerosoli”. Cel mai bine sunt cunoscute sub denumirea de „particule în suspensie” (în engleză, particulate matter, cu prescurtarea PM).

PM10 și PM2.5 provin adesea din surse diferite de emisii și au compoziții chimice diferite. Emisiile rezultate din arderea benzinei, uleiului, motorinei sau lemnului produc o mare parte din poluarea cu PM2.5 a aerului exterior. PM10 include praful de pe șantierele de construcții, gropile de gunoi și agricultură, poate apărea în urma incendiilor și a arderii periilor/deșeurilor, din surse industriale, din praful suflat de vânt pe terenurile deschise, din polen sau fragmente de bacterii.

Datele înregistrate de stația 3/ Foto: EEA

 

Datele înregistrate de stația 4/ Foto: EEA
Datele înregistrate de stația 6/ Foto: EEA

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

1.200 de copii și adolescenți mor în fiecare an în Europa din cauza poluării aerului

Clujul „luptă” împotriva schimbărilor climatice. Emil Boc: „Principalele surse de poluare sunt mașinile și construcțiile”

abonare newsletter