Actualitate

„Doamna ministru face un Spital Regional de Urgență în Cluj”. Șoferul pentru care ar fi făcut presiuni fostul șef al IPJ pentru a nu fi sancționat era soțul Sorinei Pintea, aflată și ea în mașină

Șoferul pentru care ar fi făcut presiuni fostul șef al IPJ Cluj pentru a nu fi sancționat de agenți în trafic era soțul Sorinei Pintea, aflată și ea în mașină. Incidentul a avut loc în iulie 2018, când Sorina Pintea (PSD) era ministrul Sănătății.

Sorina Pintea. Sursă foto Facebook Guvernul României Sorina Pintea. Sursă foto Facebook Guvernul României

 

Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj Mircea Ion Rus a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, după ce ar fi făcut presiuni asupra a trei agenţi din subordine pentru a nu sancţiona contravenţional un şofer, a anunțat joi DNA.


În rechizitoriul anonimizat transmis vineri de Biroul de presă al DNA la solicitarea G4Media.ro, procurorii relatează ceea ce s-a întâmplat în 28 iulie 2018, când trei agenți de poliție au oprit în trafic, într-o localitate din Cluj, mașina înmatriculată în Maramureș, în care s-ar fi aflat ministrul Sănătății „s-a angajat în depășirea coloanei, trecând peste marcajul longitudinal continuu și peste trecerea pentru pietoni semnalizată prin indicator rutier și marcaj. În același timp, (…) fiind operator radar, a constatat că acest autoturism circula cu viteza de aproximativ 99 de km/h în condițiile în care se afla în localitate iar limita de viteză era de 50 km/h”.

Numele din rechizitoriu nu sunt publice, însă la acel moment ministrul Sănătății era Sorina Pintea din Baia Mare.


„Printre multiplele aspecte denunțate s-a sesizat și faptul că, la data de 28 iulie 2018, numitul Rus Mircea Ion ar fi încercat să îi determine pe trei agenți de poliție aflați în timpul serviciului, să nu ia măsurile legale față de un conducător auto, soțul numitei (…), ministru al sănătății la acel moment (și ea prezentă în autovehiculul respectiv), pentru depășirea limitei legale de viteză și efectuarea unei depășiri pe linia continuă. În acest scop, susnumitul l-ar fi contactat telefonic pe unul dintre agenți, respectiv pe numitul (…) și i-ar fi solicitat acestuia să nu întocmească niciun act până la sosirea sa. Ulterior, având în vedere că agentul de poliție a luat măsurile legale, inspectorul șef ar fi declanșat un control cu privire la legalitatea măsurilor luate de acesta în contextul descris”, se arată în rechizitoriu.

Fragment din rechizitoriu:

„Din actele efectuate în cursul urmăririi penale a rezultat următoarea stare de fapt: În anul 2018, în cursul zilei de 28 iulie, în jurul orelor 16.00, (…), agent de poliție rutieră, se afla, în baza unui plan de acțiune stabilit la nivelul IPJ Cluj, în serviciul de supraveghere al traficului pe DN1C în localitatea Iclod. Din echipaj făceau parte și agentul de poliție (…) și agentul de poliție (…), ambii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla. Activitatea se efectua cu un autoturism Dacia Logan neinscripționat care era dotat cu aparat radar. (…)


La un moment dat, echipajul fiind poziționat pe raza localității Iclod, pe partea dreaptă a sensului de mers înspre municipiul Gherla, cu fața orientată înspre ClujNapoca, au observat o coloană de autovehicule și un autoturism marca Volvo înmatriculat în județul Maramureș care, s-a angajat în depășirea coloanei, trecând peste marcajul longitudinal continuu și peste trecerea pentru pietoni semnalizată prin indicator rutier și marcaj. În același timp, (…) fiind operator radar, a constatat că acest autoturism circula cu viteza de aproximativ 99 de km/h în condițiile în care se afla în localitate iar limita de viteză era de 50 km/h.

(…) a procedat la oprirea autoturismului iar (…) s-a deplasat la acesta, și-a declinat calitatea de polițist și a solicitat conducătorului auto să-i prezinte documentele personale și ale autoturismului. În același timp i-a adus la cunoștință conducătorului auto, o persoană de sex bărbătesc, motivele pentru care a fost oprit. Acesta i-a prezentat documentele solicitate, timp în care pasagerul de sex feminin aflat pe locul din dreapta față al autoturismului înmatriculat în Maramureș, i-a spus că deține funcția de ministru al sănătății, fără a-i transmite numele sau alte date. Răspunsul agentului a fost ”Sănătate”, după care, cu actele primite de la conducătorul auto, a revenit la autospecială. A început efectuarea verificărilor conform procedurilor, respectiv vizualizarea imaginilor video și verificarea conducătorului auto și autoturismului în bazele de date. (…)


La finalul procedurii și în momentul restituirii documentelor către conducătorul auto, persoana de sex feminin care s-a prezentat ca fiind ministrul sănătății i-a transmis pe un ton răspicat faptul că ea se grăbește și a trebuit să aștepte 20 de minute. Aceasta s-a arătat foarte revoltată motivând că este reținută și că are treburi importante de făcut.

În același timp, i-a transmis că nu va pleca de la fața locului până ce nu va sosi inspectorul șef Rus Mircea Ion.


După aproximativ 20-30 de minute de la momentul apelului telefonic, la fața locului a sosit inspectorul șef Rus Mircea Ion, îmbrăcat în ținută informală și la volanul unui autoturism civil marca Peugeot. După ce a coborât din mașină, inspectorul șef Rus Mircea Ion a venit la echipaj, iar cei trei agenți au coborât din autospecială. Acesta i-a întrebat ce s-a întâmplat, iar (…) i-a transmis încă o dată pe scurt starea de fapt și măsurile luate. În continuare, inspectorul șef Rus Mircea Ion li s-a adresat din nou, în sensul că dacă nu puteau să-l ierte pe conducătorul auto, dacă se impuneau măsurile luate și că „doamna ministru construiește un spital în județul Cluj”. Răspunsul a fost negativ cu indicarea împrejurării că acele contravenții săvârșite au fost înregistrate cu aparatul radar. (…)

Citește continuare aici.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fostul şef al IPJ Cluj Mircea Rus, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Pragul valoric pentru abuz în serviciu a fost eliminat. În schimb, interceptările SRI vor putea fi folosite ca probe în cazul infracțiunilor de corupție

Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății, reținută de procurorii DNA

Ultimele Stiri
abonare newsletter