Actualitate

Ce zile libere de Paște au angajații? Cei chemați la muncă trebuie să primească compensații

Săptămâna viitoare, salariații intră într-o minivacanță de patru zile, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Care sunt prevederile legale privind munca în aceste zile?

Ce zile libere au angajații de Paște? FOTO: Depositphotos.com Ce zile libere au angajații de Paște? FOTO: Depositphotos.com

 

 


În aprilie, salariații și bugetarii beneficiază de o minivacanță de patru zile, de Vinerea Mare și primele două zile de Paște. Regula se aplică atât pentru credincioșii ortodcși, cât și pentru creștinii catolici. 

 


Astfel, creștinii catolici vor avea libere zilele de vineri - 7 aprilie, duminică - 9 aprilie, dar și luni - 10 aprilie. În cazul creștinilor ortodocși, aceștia vor avea libere zilele de 14, 16 și 17 aprilie, adică de vineri până luni. În cazul celor care beneficiază de două ori de liberele legale pentru Paște (adică pentru două culte religioase legale creștine), „dublurile” trebuie recuperate conform programului stabilit de angajator.

 


 Totodată, cei care sunt chemați la muncă în timpul acestei minivacanțe trebuie să primească anumite compensații legale de la angajatori. Există persoane care trebuie să lucreze în timpul sărbătorilor legale, potrivit Codului muncii: cele din unitățile sanitare (pentru asigurarea asistenței sanitare), cele din unitățile de alimentație publică (pentru aprovizionarea populației cu produse alimentare de strictă necesitate) și cele care au locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu dau liber în sărbătorile legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă amendarea de către inspectorii muncii.


După Paște, următoarea sărbătoare legală va fi în prima zi a lunii mai (Ziua Muncii), care va pica lunea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Elevii intră de vineri în vacanța de Paște

Ultimele Stiri
abonare newsletter