Actualitate

Sesizare colectivă pentru un Someș mai curat. „Ce rost au investiții de zeci de milioane de euro dacă râul e plin de gunoaie?”

Înainte de inaugurarea primului tronson din proiectul de amenajare a Someșului, clujenii sunt invitați să se alăture unui demers de ecologizare a râului și să participe prin intermediul unei sesizări colective la măsurile de pregătire a curățeniei generale de primăvară.

Clujenii, îndemnați să participe la ecologizarea Someșului/captură foto: SOS Cluj-Napoca Clujenii, îndemnați să participe la ecologizarea Someșului/captură foto: SOS Cluj-Napoca

 

 


Recent, în urma unei acțiuni punctuale de curățare a Someșului Mic au fost îndepărtați zeci de metri cubi de masă lemnoasă și deșeuri menajere. 

 


Miercuri, 22 Martie, este marcată Ziua Mondială a Apei. 

Clujenii, îndemnați să participe la ecologizarea Someșului

De Ziua Internațională a Apei (22 Martie), SOS Cluj-Napoca solicită reinstalarea barajului plutitor în cartierul Grigorescu, dar și în alte locuri din amonte ori la afluenți pentru a contracara cantitatea de deșeuri ce ajunge în Cluj-Napoca și în aval de oraș.


„Ce rost au investiții de zeci de milioane de euro dacă râul e plin de gunoaie?!

De aceea, solicităm o curățenie generală de primăvară la Someș și afluenții săi, înainte de inaugurarea primului tronson din proiectul de amenajare a Someșului”, arată reprezentanții asociației Societate Organizată Sustenabil (SOS). 


În vederea ecologizării Someșului a fost lansată o modalitate de sesizare colectivă a segmentelor râului afectate de deșeuri, astfel încât clujenii o pot personaliza în funcție de zona în care stau ori unde identifică mai multe gunoaie. Clujenii pot adresa sesizarea personalizată direct către autorități, fără intermediari, și să faciliteze astfel intervenția punctuală de ecologizare a Someșului Mic.  

Potrivit inițiatorilor demersului, eficiența sesizărilor privind zonele afectate de deșeuri de pe Someș va fi verificată la finalul unui termen de treizeci de zile, în 22 Aprilie, dată la care este marcată Ziua Pământului.


„Discutăm de Ziua Pământului ce e de făcut pentru un Someș curat, dar și amenajat minim invaziv, pe zeci de km, cu respect pentru biodiversitate”, arată SOS Cluj-Napoca. 

Civicii clujeni solicită autorităților competente alte posibile soluții, precum și amenajarea unor baraje plutitoare suplimentare, pentru protejarea Someșului tot mai încărcat de deșeuri.  

Tema ecologizării Someșului suscită un interes crescut din partea civicilor clujeni, care de-a lungul timpului au derulat diverse campanii de curățare a râului

În vara lui 2019, pentru a preveni poluarea Someșului și a malurilor sale cu deșeurile provenite din afara Clujului (din amonte), Primăria Cluj-Napoca a înlocuit sistemul de colectare a deșeurilor de pe râul Someș din zona ștrandului Sun, cartierul Grigorescu, cu un baraj plutitor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O grămadă de gunoaie, scoase din Someșul Mic în zona Podului Porțelanului! „Râurile nu sunt tomberoane!”

Clujenii care găsesc gunoaie pe Someș pot sesiza autoritățile pentru a face curățenie. Ce trebuie să faci pentru a trimite sesizarea?

Ultimele Stiri
abonare newsletter