Actualitate

RAR: 1 din 3 mașini oprite la Cluj în 2022 era cu probleme. Aproape 1 din 10 mașini - pericol iminent de accident

Mașinile care circulă pe drumurile din Cluj sunt „bombe cu ceas”. Registrul Auto Român a depistat probleme la o treime dintre mașinile oprite în trafic în cursul anului trecut.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 


În anul 2022, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic,  76.440 de vehicule la nivelul întregii țări. Dintre acestea, 3.730 de vehicule au fost verificate în județul Cluj, în perioada menționată.

 


În urma controalelor desfășurate la nivel național, inspectorii RAR au constatat că 45,04% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme. 

Cele mai comune probleme întâlnite

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:


  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,62%);
  • emisiile poluante (22,65%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,86%);
  • vizibilitate (12,6%);
  • șasiu și elemente atașate șasiului (11,85%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,71% dintre vehiculele controlate şi în 1,75% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la aproximaiv 6.000 de vehicule (7,86%) dintre cele controlate. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. Astfel, inspectorii RAR au considerat că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident.

Aproximativ 3% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecției tehnice periodice - ITP fals, expirat sau anulat.


În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2022, au fost aplicate 25.690 de sancțiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule și 408 ITP-uri au fost anulate.

Situația la Cluj

În județul Cluj, 32,47%  dintre vehiculele verificate prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 307 (8,23%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 5,64% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 2,9% aveau ITP fals, expirat sau anulat.


În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în această regiune au fost aplicate 773 de amenzi contravenționale și au fost retrase 696 de certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un șofer i-a uimit pe inspectorii RAR: și-a improvizat propriul eleron. Mașina era pregătită de zbor. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter