Actualitate

Protest feminist în Piața Unirii, de 8 martie. Participanții au cerut servicii de avort în spitale publice și acordarea de contracepție gratuită: „Ne luăm corpurile înapoi!”

„Uterul nostru nu este profitul vostru!”, „Astăzi, ne luăm corpurile înapoi” – au fost câteva din mesajele adresate de participanții la protestul din Piața Unirii, prin care grupul Feminism România a cerut respectarea drepturilor fundamentale ale femeilor.

Protest feminist în Piața Unirii, de 8 martie./captură video: MeduzaKolektiv Facebook.com Protest feminist în Piața Unirii, de 8 martie./captură video: MeduzaKolektiv Facebook.com

 

 


„Este 8 martie 2023 și încă luptăm pentru drepturile fundamentale. 

 


Încă luptăm pentru siguranță, solidaritate și o lume non-violentă.

Astăzi vorbim de accesul la avort, care în ultimii ani a devenit sursă de profit, plătită de noi cu corpurile și viețile noastre. 


În contextul în care violența împotriva femeilor rămâne cotidianul vieții noastre, îngrădirea accesului la avort și la servicii de sănătate reproductivă mai largi reprezintă doar alt strat de violență”, au arătat participanții la protestul feminist organizat în Piața Unirii din municipiul Cluj-Napoca

Demersul organizatorilor a fost explicat prin necesitatea condamnării oricărei inițiative ce duce la limitarea serviciilor publice de întrerupere a sarcinii la cerere, precum și a încălcării dreptului de a decide cu privire la propriul corp. 


„Din ce în ce mai multe spitale de stat refuză avortul la cerere. Iar clinicile private profită de pe urma disperării femeilor și prețul unui avort poate ajunge la 4000 lei”, au explicat participanții la protest. 

Din cele 240 de cabinete de planificare familială înființate în anii ‘90, mai există, la momentul actual, doar 119, cu o activitate redusă. Niciunul din ele nu oferă contraceptive gratuite. Educația sexuală lipsește în continuare din școli, iar multe tinere și tineri nu primesc informații adecvate despre sănătatea reproductivă, nici despre metodele de contracepție.


Proteste feministe de 8 martie au fost organizate și în București, iar participantele și participanții la aceste acțiuni-manifest au semnalat necesitatea asigurării serviciilor de avort în spitalele publice și acordarea de contracepție gratuită, precum și introducerea orelor de educație sexuală în școli.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Protest în Piața Unirii de 8 martie: „Ieșim în stradă pentru avort accesibil și sigur!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter