Actualitate

Peste 100 de organizații neguvernamentale îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care restrânge accesul ONG-urilor la justiție

Un număr de 112 organizații neguvernamentale din România au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care le limitează accesul la justiție.

Mai bine de 100 de ONG-uri din România îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care le limitează accesul la justiție/captură foto: pixabay.com

 

 


De asemenea, semnatarii, printre care se numără Asociația Declic, Asociația BankWatch România, Funky Citizens, Dăruiește Viață, Agent Green, FDSC - Fundatia pentru Dezvoltarea Societății Civile, îi cer președintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională, pentru că legea contestată încalcă cel puțin 4 articole din Constituție, printre care liberul acces la justiție și libertatea de exprimare și la asociere.

 


Promulgarea legii de către Klaus Iohannis ar restrânge accesul organizațiilor guvernamentale la justiție pe o serie de teme privind protecția mediului, drepturile omului, protecție socială, implicare civică și comunitară, drepturile minorităților sexuale, drepturile persoanelor cu dizabilități, educație, sport, potrivit unui comunicat al organizației Declic.

CITEȘTE ȘI: 

Ciucă și Bode au inițiat o lege care pedepsește cu închisoarea ultrajul împotriva autorităților sau tulburarea ordinii publice

Este vorba despre Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, a Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, precum şi pentru completarea art.64 din Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, adoptată de Parlament la finalul anului 2022.


„Nu exagerăm afirmând că toate aceste abateri vădite și grave ale legiuitorului, comise prin intermediul Pl-x 317/2022, reprezintă inclusiv o cenzură adusă organizațiilor nonguvernamentale, ceea ce este inadmisibil, după cum se arată expres la art. 30 alin. (2) din Constituție, care statuează că cenzura de orice fel este interzisă”, se arată în scrisoarea adresată președintelui.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Recent, comunitatea Declic a deschis o acţiune în instanţă împotriva Guvernului, căruia îi cere să ia măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice, în primul proces de acest fel din România, care se judecă la Cluj. 

CITEȘTE ȘI:

Declic dă în judecată Guvernul pentru că nu a luat măsuri împotriva schimbărilor climatice. Primul proces de acest fel se judecă la Cluj

Zeci de protestatari îi solicită președintelui Iohannis demiterea ministrului Lucian Bode

Ultimele Stiri
abonare newsletter