Actualitate

Clujenii reclamă că nu se aud sirenele de atenționare: „Oare în Cluj sunt stricate sirenele sau să merg la ORL?”

Miercuri, 1 martie, a avut loc un exerciţiu de alarmare a populaţiei, prin sistemul de sirene de avertizare. Mai mulți clujeni au reclamat faptul că în anumite cartiere nu s-au auzit deloc alarmele.

Mai mulți clujeni au reclamat faptul că în anumite cartiere nu s-au auzit deloc alarmele/ Foto: depositphotos.com Mai mulți clujeni au reclamat faptul că în anumite cartiere nu s-au auzit deloc alarmele/ Foto: depositphotos.com

 

 


Un exerciţiu de alarmare a populaţiei, prin sistemul de sirene de avertizare, a avut loc miercuri, 1 martie, în Cluj.

 


La Cluj-Napoca, locuitorii din mai multe zone au reclamat că nu au auzit sirenele. Cele mai multe reclamații au fost făcute în cartierele Gheorgheni, Iris, Zorilor și în zona Gruia.

„Eu cred că sunt stricate. Nu s-a auzit nimic”, „Până acum n-am auzit nimic, oare în Cluj sunt stricate sirenele sau să merg la ORL?”, „În Zorilor nu s-a auzit”, sunt doar câteva dintre comentariile clujenilor.


Reporterii monitorulcj.ro au solicitat reprezentanțiilor Primăriei Cluj-Napoca locurile unde amplasate alarmele și ce măsuri se iau pentru zonele unde sirenele nu au fost auzite de locuitori.

Potrivit reprezentanțiilor Primăriei, „gradul de audibilitate a semnalelor este scăzut, fără a se putea acoperi întreaga suprafață a municipiului”.


„Sistemul actual de înștiințare, avertizare și alarmare publică a populației municipiului Cluj-Napoca în situație de urgență și protecție civilă este compus dintr-un numar de 56 de sirene:

  •  16 sirene sunt electronice, din care 6 sunt grupate în zona centrală. Prin intermediul acestui sistem, pe lângî semnalele de alarmare, pot fi transmise către populatie și mesaje vocale preinregistrate sau direct catre populatie
  •  40 de sirene sunt electrice repartizate pe teritoriul municipiului cu acționare la față locului de către personalul ISU

Gradul de audibilitate a semnalelor este scăzut, fără a se putea acoperi întreaga suprafață a municipiului”, au declarat pentru monitorulcj.ro Primăria Cluj-Napoca.


În prezent, primăria municipiului Cluj-Napoca are în implementare, începând din decembrie 2022, un proiect nou care are ca scop realizarea unui sistem de înștiintare, avertizare și alarmare a populației municipiului Cluj-Napoca, integrat, extins si modern, care prin distribuirea elementelor constitutive  sa acopere intreaga suprafata a Clujului.

„În prezent, primăria municipiului Cluj-Napoca are în implementare, începând din decembrie 2022, un proiect nou, pentru o perioadă de 5 ani, care are ca scop realizarea unui sistem de înștiintare, avertizare și alarmare a populației municipiului Cluj-Napoca, integrat, extins și modern, care prin distribuirea elementelor constitutive  să acopere întreaga suprafață a UAT. La finalizarea acestui sistem, municipiul Cluj-Napoca va avea în operare un sistem de alarmare compus din 85 de sirene de generație nouă așa cum sunt prevăzute prin  ORDINUL Nr. 886 din 30 septembrie 2005, pentru aprobarea Normelor tehnice privind Sistemul național integrat de înștiințare, avertzare și alarmare a populației”, au adăugat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Unde sunt alarmele amplasate?

În prezent exista active un număr de 16 sirene electronice (cu acționare comandată) și 40 sirene electrice cu acționare de la fața locului de către personalul ISU:

Zonele unde sunt amplasate alarmele/ Foto: reprezentanți Primăria Cluj-Napoca
Zonele unde sunt amplasate alarmele/ Foto: reprezentanți Primăria Cluj-Napoca


 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Miercurea Sirenelor - un eșec? Peste 1.000 dintre sirenele de atenționare nu au funcționat

Revine „Miercurea Alarmelor” la Cluj. Alarmele vor suna timp de o oră

abonare newsletter