Actualitate

Miercurea Sirenelor - un eșec? Peste 1.000 dintre sirenele de atenționare nu au funcționat

La nivel național, peste 1.000 de sirene nu au sunat în cadrul exercițiului „Miercurea Sirenelor” care a avut loc în 1 martie.

Peste 1.000 de sirenele de atenționare nu au funcționat. FOTO: Depositphotos.com Peste 1.000 de sirenele de atenționare nu au funcționat. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a anunțat sâmbătă că circa 1.000 din cele peste 7.000 de sirene activate miercuri, 1 martie, în cadrul exercițiului „Miercurea Sirenelor”, nu au funcționat.

 


 

„Am avut activități în toată țara, la care au participat structurile Inspectoratului pentru Situații de Urgență și structurile subordonate acestuia. Scopul principal a fost conștientizarea populației asupra riscurile cu care se confruntă în zonele în care trăiesc. (…) Am raportul preliminar despre Miercurea Sirenelor, de 1 martie. Am dat drumul la sirene în primul rând ca să testăm funcționalitatea lor și încet încet să le combinăm cu unele exerciții recomandate pentru populație când activăm sirenele respective. 


Au fost activat 7.150 de sirene electronice și electrice, din totalul celor 7.359 existente la nivel național. Cu acţionare centralizată au fost 3.000 din totalul celor 3.070 existente, iar cu acţionare locală 4.150 din totalul celor 4.469 existente. Din total celor acţionate în cadrul exerciţiului, 1.076 nu au fost operabile şi se impune verificarea şi repararea lor. Asta înseamnă, ca procent din cele acţionate, că 85% au funcţionat, 15% necesită reparaţii, verificări, la următorul exerciţiu să fie testate din nou şi să vedem care este starea lor”, a declarat Raed  Arafat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă.

La Cluj-Napoca, locuitorii din mai multe zone au reclamat că nu au auzit sirenele, însă, până la acest moment, autoritățile nu au anunțat care este numărul aparatelor nefuncționale din oraș.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Săptămâna Protecției Civile. Sirenele de alarmare vor răsuna în toată țara

Ultimele Stiri
abonare newsletter