Actualitate

România, locul I în Europa la scăderea populaţiei

<p>Ţara noastră se situează pe locul I în Europa în ceea ce priveşte scăderea populaţiei în ultimii zece ani.</p>

 

Astfel, potrivit unei analize realizate de econtext.ro, România avea în 2002 aproximativ 21,6 milioane de locuitori, iar în urma recensământului de anul trecut a reieşit că populaţia ţării a scăzut la puţin peste 19 milioane de persoane, ceea ce înseamnă o scădere de aproximativ 12%.

Pe locul doi în Europa, după ţara noastră, se află Lituania cu o diminuare a populaţiei de 7%, urmată de Bulgaria şi Letonia cu 5%. În clasament urmează Estonia, Grecia şi Ungaria cu 2%. În alte ţări europene, populaţia a crescut pe parcursul ultimilor zece ani. Astfel, cea mai mare creştere, de 15%, s-a înregistrat în Luxemburg şi Irlanda, urmate de Cipru cu 14% şi Spania cu 13%. O creştere de 6% s-a înregistrat în Suedia, Malta, Italia, Franţa şi Belgia.

Potrivit sursei citate, pe ansamblu, populaţia a scăzut în nouă state ale Uniunii Europene şi a urcat în 18 ţări ale blocului comunitar. Realizatorii analizei arată că, în general, statele din estul Europei au pierdut din populaţie, pe când cele din vestul continentului se bucură de un avans al numărului de locuitori.

Acest fapt se explică prin faptul că evoluţia unui popor este direct corelată cu potenţa sa economică. Dintre statele puternice ale Europei, doar Germania a slăbit la capitolul demografic cu 688.707 de persoane, între 2002 şi 2011, ceea ce înseamnă sub 1%.

abonare newsletter