Actualitate

Ciucă: Antisemitismul, extremismul și discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spațiul public. Trebuie sancționate!

Permierul Nicolae Ciucă spune că antisemitismul, extremismul şi discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spaţiul public şi aceste „atitudini toxice” trebuie sancţionate.

Nicolae-Ionel Ciucă, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și memoriei victimelor Pogromului Legionar din București / Foto: captură ecran Facebook - Guvernul României Nicolae-Ionel Ciucă, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și memoriei victimelor Pogromului Legionar din București / Foto: captură ecran Facebook - Guvernul României

 

 


Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că lecţia dură a Holocaustului reaminteşte de fiecare dată ce se întâmplă atunci când majoritatea nu ia atitudine în faţa unor indivizi ori grupuri care promovează „idei otrăvitoare pentru societate”.

Permierul a menționat că antisemitismul, extremismul şi discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spaţiul public şi aceste „atitudini toxice” trebuie sancţionate.


„Aducem, astăzi, un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului şi rememorăm una dintre cele mai cumplite pagini din istorie, când ura, barbaria şi crima au redus umanitatea la tăcere şi au distrus destinele a milioane de oameni nevinovaţi. Marcăm împreună cei 78 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau într-un loc emblematic pentru comunitatea evreiască din România, care a fost martorul atacurilor brutale desfăşurate asupra evreilor în timpul Pogromului de la Bucureşti din ianuarie 1941. 27 ianuarie 1945 a însemnat finalul odiosului val de crime şi orori petrecute în timpul Holocaustului, reprezentând însă şi debutul unei lumi marcate pentru totdeauna de această vinovăţie. În acelaşi timp, omenirea şi-a asumat misiunea de a reclădi speranţa în umanitate şi în valorile fundamentale, precum şi de a onora neîncetat memoria victimelor şi de a sprijini supravieţuitorii”, a afirmat Ciucă la un eveniment dedicat victimelor Holocaustului, organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România la Templul Coral.

Nu trebuie să-i uităm însă pe acei români curajoşi care, aşa cum spunea Elie Weisel, şi-au riscat propriile vieţi şi au salvat onoarea naţiunii lor, opunându-se opresiunii şi uciderii cetăţenilor lor”, a mai spus Ciucă.


Procesul de asumare a Holocaustului

Premierul a menţionat că statul român a început procesul de asumare a Holocaustului în urmă cu două decenii, iar „progresele realizate în domeniul politicilor memoriei educaţiei şi cercetării despre Holocaust şi combaterii antisemitismului sunt remarcabile”.

„Recent, România adoptat o strategie dedicată prevenirii şi combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, care produce deja efecte. De asemenea, s-au parcurs paşi importanţi pentru realizarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. În centrul acestor demersuri se află sprijinirea constantă a comunităţii evreieşti din ţara noastră şi valorizarea patrimoniului evreiesc, care este parte integrantă a culturii naţionale, obiective care vor continua să ocupe un loc prioritar pe agenda Executivului pe care îl conduc”, a adăugat Nicolae Ciucă.


Potrivit prim-ministrului, „lupta pentru apărarea valorilor fundamentale, pentru consolidarea unei societăţi reziliente şi incluzive este însă una permanentă, pentru că antisemitismul, extremismul şi discursul instigator la ură sunt tot mai prezente în spaţiul public”. El a subliniat că încurajează autorităţile locale să organizeze acţiuni şi manifestări dedicate Holocaustului, arătând că este necesar să fie prezente în spaţiul public comemorările şi proiectele memoriale.

„În calitate de prim-ministru al României, voi continua să susţin necondiţionat demersurile în direcţia promovării vieţii evreieşti, dar şi prevenirea şi combaterea antisemitismului, extremismului, intoleranţei şi urii. În această zi, în care la nivel internaţional se comemorează victimele Holocaustului, se cuvine ca în memoria milioanelor de persoane care au pierit în mod brutal şi inuman în lagărele de exterminare, în camerele de gazare sau în marşurile morţii să reafirm angajamentul ferm pentru consolidarea unei societăţi puternic ataşate principiilor şi valorilor democratice, să păstrăm vie amintirea victimelor”, a mai spus premierul.

CITEȘTE ȘI:

Putin îi acuză pe „neonaziştii din Ucraina” de crime împotriva civililor, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

A murit Michael Shafir, unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa

Ultimele Stiri
abonare newsletter