Actualitate

Număr „îngrijorător de mare” de accidente pe munte, după ninsoare. La Cluj au fost patru urgențe în 24 de ore

În decurs de 24 de ore au fost înregistrate 44 de urgențe pe munte, în urma ninsorii din mai multe zone din România. Salvamontiștii spun că este un număr „îngrijorător de mare”.

44 de urgențe pe munte în doar 24 de ore / Foto: captură ecran - Dispeceratul Național Salvamont

 

 


Dispeceratul Naţional Salvamont informează, luni dimineaţa, că în ultimele 24 de ore salvamontiştii din întreagă ţară au fost solicitaţi să intervină la un număr „îngrijorător de mare” de evenimente montane.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Salvamont România, la Dispeceratul Naţional s-au primit 44 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor, astfel:


 •  9 apeluri pentru Salvamont Lupeni,
 •  6 apeluri pentru Salvamont Sinaia,
 •  câte 5 apeluri pentru Salvamont Voineasa şi Salvamont Gorj,
 •  4 apeluri pentru Salvamont Cluj,
 •  3 apeluri pentru Salvamont Brezoi,
 •  câte 2 apeluri pentru Salvamont Dâmboviţa, Salvamont Buşteni, Salvamont Bihor şi Salvamont Caraş-Severin,
 •  câte un apel pentru Salvamont Maramureş, Salvamont Mureş, Salvamont Alba şi Salvamont Municipiul Braşov.

„În cazul acestor intervenţii 95 de persoane au beneficiat de sprijinul Salvamont, dintre acestea 9 fiind predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital”, precizează sursa citată.

S-au mai primit 42 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană şi despre domeniile schiabile.


Sfaturi de la salvamontiști

Pentru că au fost înregistrat un număr extrem de mare de evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și deja și acest sezon întârziat  a debutat „în forță” cu un număr îngrijorător de mare de accidente, Salvamont România vă prezintă câteva măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă:

 1.  „Nu intrați în panică.
 2.  Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în X la 4-5 metri în amonte.
 3.  Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
 4.  Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care, după un traumatism, prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți «binevoitorilor» sau «salvatorilor de ocazie» să miște sau să transporte pe brațe, târâș, în spate sau cu mijloace improvizate victima.
 5.  Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior - de lângă ureche!!! nu «basculați» spre spate capul victimei!!) și verificați timp de 10 secunde dacă respiră, prin observarea mișcărilor toracelui; dacă nu respiră, efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100 de compresii/ minut; 
  Atenție, din cauza pericolului infestării cu Covid-19 rămâne la latitudinea Dumneavoastră dacă decideți să vă expuneți riscului infestării și, faceți sau nu, respirație gură la gură (protocoalele nu mai recomandă acest lucru), executând un raport de 30:2 compresii toracice - ventilații. Folosiți telefonul pe speaker, pentru a avea mâinile libere și urmați indicațiile primite din dispeceratul medical!
 6.  Discutați cu victima și observați dacă este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei și faceți compresie (de preferință cu comprese sterile, dacă aveți la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se oprește, aplicați un garou deasupra leziunii (anunțați dispeceratul medical despre acest lucru).  Evitați sa intrați in contact direct cu sângele pacientului!
 7.  Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
 8.  Protejați termic persoana accidentată (acoperire cu haine, sac de dormit, folie «Sirius»), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență, a respirației, a culorii tegumentelor și buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.
 9.  Pe toată perioada acordării primului ajutor purtați masca de protecție individuală, după contactul cu victima spălați-vă din abundența pe mâini cu o substanță dezinfectanta sau cu apa și săpun”, transmite Salvamont România.

CITEȘTE ȘI:

Farmecul iernii se vede pe Masivul Vlădeasa, în Cluj! Un strat consistent de zăpadă s-a depus în zonă. GALERIE FOTO

O femeie, la un pas să fie STRIVITĂ pe stradă în accidentul din Baciu. VIDEO cu momentul impactului

Ultimele Stiri
abonare newsletter