Actualitate

1 din 10 români recunoaşte că a condus beat cel puțin o dată

Un sondaj relevă că cel puțin 1 din 10 români au consumat băuturi alcoolice și apoi au urcat la volan.

Un sondaj relevă că cel puțin 1 din 10 români au consumat băuturi alcoolice și apoi au urcat la volan. Sursa foto: Depositphotos.com Un sondaj relevă că cel puțin 1 din 10 români au consumat băuturi alcoolice și apoi au urcat la volan. Sursa foto: Depositphotos.com

 

 


Unul din zece şoferi a recunoscut că a condus după ce a consumat băuturi alcoolice înainte de a şofa însă doar 1% dintre aceştia au precizat că nu au fost situaţii izolate, potrivit unui studiu privind atitudinile social în trafic.

 


„3 din 10 respondenţi au spus că au luat această decizie fiindcă aveau de parcurs o distanţă mică, iar 26% simţeau că nu le-a fost afectată capacitatea de a conduce. În acelaşi timp, un sfert dintre respondenţi (cu 15% mai mulţi decât în 2018) au spus că era o situaţie de urgenţă. De asemenea, 11% (în creştere cu 7% faţă de 2018) nu se aşteptau să fie opriţi şi verificaţi de poliţie, deşi 43% dintre şoferi au declarat că au fost testaţi cel puţin o dată cu etilotestul în ultimii trei ani”, arată un sondaj realizat în România.

Șoferii sunt de acord că e periculos să conduci beat

În acest context, 70% dintre şoferi consideră că cea mai gravă abatere care influenţează negativ siguranţa rutieră este consumul de băuturi alcoolice la volan.


„În România, ponderea deceselor în accidentele rutiere este la un nivel aproape dublu faţă de media Uniunii Europene, iar acest rezultat este influenţat şi de comportamentul în trafic. În contextul în care sărbătorile oferă şi un prilej pentru a consuma alcool, dar şi pentru a călători, şoferii sunt îndrumaţi să adopte un comportament responsabil şi să nu se urce la volan decât dacă nivelul alcoolului în sânge este zero”, se precizează în comunicat.

Cercetarea a fost realizată de Cult Market Research în parteneriat cu Ursus Breweries, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia Rutieră şi Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.


România, „campioană” la accidente rutiere

Peste 1.000 de persoane au murit şi alte aproximativ 2.260 au fost rănite grav, în primele 8 luni ale anului, în accidente rutiere produse la nivelul întregii ţări, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit unui comunicat al IGPR, în perioada 1 ianuarie - 30 august 2022, la nivel naţional, au fost înregistrate 2.878 de accidente, soldate cu decesul a 1.029 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.258. Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2021, sursa citată arată că au fost înregistrate cu 253 mai puţine accidente (-8%), cu 88 mai puţine persoane decedate (-7,9%) şi cu 185 mai puţine persoane rănite grav (-7,6%) .


Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor (18%) - 517 accidente, 215 persoane decedate, 307 rănite grav; nerespectarea regimului legal de viteză (18%), fiind înregistrate 517 accidente, soldate cu 201 decese şi rănirea gravă a altor 431 de persoane, menţionează Inspectoratul.

CITEȘTE ȘI:

Taximetrist rupt de beat, lovit de un tren care circula pe ruta Galați-Cluj

abonare newsletter