Actualitate

Pasageri cu acte false, prinși pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Numărul de documente false depistate pe aeroporturi, la controlul de frontieră, este în creştere în România. Mai multe cazuri, depistate la Cluj, București sau Bacău.

Pasageri cu acte false, prinși pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. FOTO: Facebook/ Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Pasageri cu acte false, prinși pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. FOTO: Facebook/ Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj

 

 


Mai mulți pasageri s-au prezentat pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca având asupra lor acte de identitate false, arată Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, într-un comunicat. Numărul de persoane depistate la frontieră în posesia unor documente contrafăcute a crescut consistent, mai ales pe fluxurile de intrare în ţară şi în zonele de tranzit ale aeroporturilor, mai ales pe Aeroportul „Henri Coandă” - Otopeni.

 


Astfel, poliţiştii de frontieră depistează, zilnic, diverse persoane, cetăţeni români sau străini, participanţi la traficul transfrontalier care, fie se legitimează cu documente de călătorie false sau falsificate, fie prezintă documente autentice care aparţin altor persoane, în speranţa că asemănarea cu titularul cărţii de identitate le va permite continuarea călătoriei ilegale.

„De la începutul lunii noiembrie, poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni au depistat 21 de documente de călătorie false sau falsificate, dintre care: 8 permise de şedere false ori falsificate, 4 permise de conducere false ori falsificate, 3 cărţi de identitate false ori falsificate, 4 vize false ori falsificate şi altele, pe care diferite persoane intenţionau să le folosească pentru a trece ilegal frontiera de stat. De asemenea, astfel de situaţii s-au întâlnit şi pe aeroporturile din Cluj-Napoca sau Bacău”, se arată în comunicat.


Cum încearcă pasagerii să păcălească sistemul?

Conform IGPF, una dintre metodele folosite de cetăţenii din state terţe care încearcă să treacă frontierele cu documente false este dublul check-in: cei în cauză îşi cumpără două bilete de avion, unul cu destinaţia către o ţară terţă unde nu au nevoie de viză pentru a intra, iar celălalt bilet către o destinaţie din interiorul UE. După ce ajung în zona de tranzit de pe aeroport, unde se legitimează cu paşaportul valabil pentru cursa unde nu au nevoie de viză, încearcă să schimbe direcţia de îmbarcare către o cursă din UE, unde folosesc documente de călătorie false sau falsificate, cu datele unor cetăţeni europeni.

O altă modalitate, practicată atât la punctele de trecere a frontierei aeriene, cât şi la cele terestre, este cea a transportului, în bagaje sau pe corp, a unor documente autentice eliberate de autorităţi ale statelor UE pe care să le predea şi fie folosite de cetăţeni terţi, prin metoda substituirii. S-a stabilit că cei mai mulţi aleg să călătorească pe timp de noapte (după ora 21:00), dar şi la primele ore ale dimineţii, începând cu ora 07:20 (simultan cu schimbul de tură al poliţiştilor de frontieră).


Cetățenii prinși cu acte false sunt cel mai des non-europeni

Cei mai mulţi sunt cetăţeni din state terţe (Maroc, Georgia, Siria, Togo, Pakistan, China etc.) care au nevoie de viză pentru a călători în state ale Uniunii Europene, iar cele mai multe documente false sau falsificate erau documente belgiene, ucrainene, spaniole, germane sau din Marea Britanie care au fost folosite cu scopul de a ajunge în ţări din vestul Europei.

„Poliţia de Frontieră Română foloseşte aparatură şi dispozitive performante, capabile să ajute la descoperirea falsurilor, un exemplu în acest sens constituindu-l comparatoarele video-spectrale care analizează datele din documente în mai multe moduri - lumină albă, ultravioletă, infraroşu şi filtre de culoare. Totodată, poliţiştii de frontieră folosesc cu succes baza de date implementată la nivel intern, care conţine specimene de documente de călătorie, precum şi iFADO - bază de date constituită la nivel european, realizând astfel o verificare operativă a documentelor”, precizează sursa citată.

CITEȘTE ȘI:

Colete cu o substanță cu grad mare de risc, găsite pe Aeroportul Cluj. Urmau să ajungă în SUA FOTO

Şapte străini au fost scoşi sub escortă de pe Aeroportul Cluj. Au primit interdicție de a mai intra în România. FOTO

abonare newsletter