Actualitate

Eclipsă parțială de Soare, în luna octombrie. Fenomenul va fi vizibil și din România

La data de 25 octombrie se produce o Eclipsă de Soare parţială vizibilă de pe continentul european dar şi din nord-estul Africii, din Orientul Mijlociu şi vestul Asiei. Fenomenul va fi vizibil și din România.

La data de 25 octombrie se produce o Eclipsă de Soare parţială vizibilă de pe continentul european dar şi din nord-estul Africii, din Orientul Mijlociu şi vestul Asiei/ Foto: pixabay.com La data de 25 octombrie se produce o Eclipsă de Soare parţială vizibilă de pe continentul european dar şi din nord-estul Africii, din Orientul Mijlociu şi vestul Asiei/ Foto: pixabay.com

 

 


O eclipsă parţială de Soare va fi vizibilă din România, luna aceasta, anunţă Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. 

 


Eclipsa va avea loc pe 25 octombrie, va începe la ora 12:26 şi se va termina la ora 14:49. Acoperirea Soarelui va fi de 38%.

Potrivit Observatorului Astronomic, eclipsa din 25 octombrie va fi vizibilă în mare parte din zonele Europei, Orientului Mijlociu, dar și în părți din vestul Asiei, nordul Africii și Groenlanda.


Aceasta va fi cea mai mare eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră în perioada 2015-2027, potrivit astro-info.ro

Conform sursei citate, eclipsa va începe în nord-vestul României, la ora 12:19, penumbra deplasându-se de la nord-vest spre sud-est. Începând de la ora 12:29 eclipsa va putea fi văzută și în sud-estul României.


Pentru cei care doresc să urmărească spectacolul trebuie neapărat să folosească o protecție solară specială pentru ochi, adică ochelari speciali pentru eclipse sau filtre solare telescopice de înaltă calitate. Nici ochelarii de soare normali, nici geamurile de sticlă înnegrite nu rețin razele UV care sunt periculoase pentru ochii noștri.

 

CITEȘTE ȘI:

Eclipsă totală în noaptea de duminică spre luni. Luna devine roșiatică

Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimele secole, pe 19 noiembrie. Unde s-a putut vedea și cât a durat?

IMAGINI de poveste cu eclipsa de lună

abonare newsletter